„Őszinte” bocsánatkérés a holokamuzó jobbikos képviselőtől

Ágoston Tibor

Ágoston Tibor

Bocsánatkérésre kötelezte a debreceni közgyűlés Ágoston Tibor jobbikos képviselőt, bár korábban felmerült a képviselőtestületből való kizárása is.

A debreceni közgyűlés még július 24-én tárgyalta azt a beadványt, amelyben Ágoston Tibor jobbikos önkormányzati képviselő kizárását indítványozták. A képviselő tavaly egy jobbikos kampányrendezvényen „holokamuként” utalt a holokausztra, ami miatt a Tett és Védelem Alapítvány is feljelentette. Ágostont idén első fokon, nem jogerősen pénzbírsággal büntették a nemzetiszocialista rendszer által elkövetett népirtás tagadása miatt.

A tárgyaláson egyébként Ágoston Tibor azzal védekezett, hogy véletlen nyelvbotlás volt a „holokamuzás”. Ez már csak azért sem lehet igaz, mivel az esetről készült felvételen megjegyzi, „szándékos volt”. Az eset után saját közösségi oldalán is többször tett közzé holokauszttagadó és antiszemita tartalmakat.

Az eset miatt a debreceni képviselőtestületben az Együtt-PM-frakció Ágoston kizárását kezdeményezte méltatlansági eljárás keretében. Az eljárás során a testület elutasította a kizárást, azt mondták, erre csak akkor van lehetőség, ha a képviselőt jogerősen szabadságvesztésre ítélik. Ehelyett a testület úgy döntött, hogy bocsánatkérést várnak Ágostontól.

Ágoston Tibor múlt pénteken adott ki közleményt, mely szerint a városi közgyűlés határozatának megfelelően bocsánatot kér a debreceni zsidó közösségtől. A közleményt teljes terjedelmében idézzük:

„A Városi Közgyűlés határozatának megfelelően ezúton is bocsánatot kérek a debreceni zsidó közösségtől a tavaly januárban, egy megemlékezésen tett szerencsétlen kijelentésem miatt.”