Távozott tisztségéből az antiszemita festmény miatt a Documenta vezetője

Lemondott a világ egyik legnagyobb modern művészeti kiállítása, a Documenta főigazgatója, Sabine Schorman, miután a németországi kasseli megnyitót követően a szervezők letakartak egy műalkotást, amely antiszemita részletével felháborodást váltott ki – számol be a The Guardian.

A Taring Padi indonéz művészkollektíva által készített alkotás letakarásáról a művészcsoport, a menedzsment és a művészeti vezetés közösen döntött, miután többen követelték a nagyméretű transzparens eltávolítását. A „People’s Justice” című festményen egy

egy disznóarcú katona átható, aki Dávid-csillaggal díszített sálat és egy sisakot visel, amelyen az izraeli titkosszolgálat, a Moszad neve szerepel. E mellett egy pajeszes alak is feltűnik, akinek a fekete kalapján az SS felirat létható, agyarai között egy szivart tart, szemei vérben úsznak.

Szombaton a felügyelőbizottság „mélységes megdöbbenésének” adott hangot az „egyértelműen antiszemita” tartalmak miatt, és közölte, hogy a főigazgatóval szerződést bontottak.

Claudia Roth német kulturális miniszter egyetértett Sabine Schormann távozásával és azt mondta, vizsgálatot indítanak annak kiderítésére, hogy miként kerülhettek be antiszemita művek a kiállításra.

A Documenta felügyelőbizottsága teljes körű vizsgálatot ígért, és elismerte, hogy sokak bizalmát elvesztették. Remko Leemhuis, a berlini Amerikai Zsidó Bizottság igazgatója azzal vádolta a Documentát, hogy „még mindig nem értették meg a problémát”, mivel a testület „antiszemitizmus vádjára” hivatkozott, de Leemhuis szerint az alkotások egyértelműen „antiszemita” jellegűek voltak.

Korábban az izraeli nagykövetség is felháborodását fejezte ki a kép miatt, az Amerikai Zsidó Bizottság pedig Sabine Schormann azonnali elbocsátását követelte.

„Az egyes kiállítási tárgyakon látható elemek Göbbels és követői propagandájára emlékeztetnek a német történelem sötét időszakából. Ezeknek semmi közük a véleménynyilvánítás szabadságához, egyszerűen a régi típusú antiszemitizmus kifejeződései”

– hangsúlyozta a nagykövetség.

Korábban az Anne Frank Oktatási Központ igazgatója, Meron Mendel, Claudia Roth német kulturális miniszter és Josef Schuster, a Németországi Zsidók Központi Tanácsának elnöke is elítélte a művet.