Két magyar állampolgárt is fogva tart a Hamász

Megerősítette a Hetek megkeresésére a Külügyminisztérium, hogy valóban túszul ejtett két magyar állampolgárt a Hamasz palesztin terrorszervezet: a nyolcéves Ellát és a tizenötéves Dafnát. Arról azonban továbbra sem tudnak, hogy lenne magyar áldozata a dzsihadista terrortámadásoknak.

A Hetek interjút készített azzal a magyar-izraeli állampolgárságú anyukával, akinek két lányát október 7-én rabolták el a Hamász terroristái volt férje otthonából. A beszélgetést követően keresték meg a lap munkatársai a Külügyminisztériumot, melynek részéről Paczolay Máté külügyi szóvivő tájékoztatott:

„Folyamatosan kapcsolatban vagyunk az édesanyával, valamint az izraeli hatóságok által létrehozott különleges munkacsoporttal. A gyerekek magyar-izraeli kettős állampolgárok és mindent megteszünk annak érdekében, hogy kiszabadulhassanak, de a biztonsági szempontokra való tekintettel nem áll módunkban több részletet megosztani a nyilvánossággal. A terrortámadásnak továbbra sincs magyar áldozata.”

A magyar-izraeli állampolgárságú Majan Zin arról beszélt az interjúban, hogyan rabolták el a nyolcéves Ellát és a 15 éves Dafnát egy határmenti kibucból. Legutolsó információja róluk egy felvétel Gázából, amin egy matracon ülve zokognak a lányai.

Forrás: A család által közölt felvétel / Hetek

Majan édesanyja is Magyarországról származik, nem is olyan rég egy hónapot töltöttek a nagyszülőknél a Duna-parti otthonukban az idősebbik lányával. Most a lány egy gázai pincében raboskodik a kishúgával, bár semmi biztosat nem tud róluk, mert sem a Hamasz, sem az izraeli hatóságok nem közöltek vele semmilyen új információt.

Az édesanya elmondta a Heteknek, hogy a lányok éppen az ex-férjénél és új családjánál voltak a Nahal Oz nevű kibucban, amikor jöttek a riasztások a telefonján. Eleinte még megnyugtató üzenetet kapott, hogy nincs semmi bajuk, később viszont már a nővére hívta fel azzal, hogy Ella és Dafna a Hamasz fogságába estek.

„Láttam a képeket, amint Dafna egy matracon ül, arabul pedig az volt a képre írva, hogy Dafna készen áll az imákra, imaruhákba öltöztették”

– mesélte Majan.

Később eljutott hozzá az az élőben közvetített videó is, amelyet lánya telefonjával készítettek a terroristák még a kibucban. Ezen az látható, hogy a volt férjét lábon lőtték, majd az új családjából az idősebbik fiút magukkal viszik a terroristák, hogy az ő segítségével kényszerítsék a szomszédokat arra, hogy kinyissák nekik az ajtót.

Inbar Cohen on Twitter: „Here’s another story that shows Hamas’ cruelty. This is Eliakim family from Kibbutz Nor Oz. The father, Noam, was shot in the leg and then murdered along with the mother, Dafna. The older brother, Tomer, 17, was forced by the terrorist to go door-to-door to get people out, so… pic.twitter.com/3MjalkXBlG / Twitter”

Here’s another story that shows Hamas’ cruelty. This is Eliakim family from Kibbutz Nor Oz. The father, Noam, was shot in the leg and then murdered along with the mother, Dafna. The older brother, Tomer, 17, was forced by the terrorist to go door-to-door to get people out, so… pic.twitter.com/3MjalkXBlG

Hiába voltak együttműködőek a Hamasszal: a dzsihadisták a volt férjet, a párját és a fiút is kivégezték, míg Ellát és Dafnát magukkal vitték Gázába. Az édesanya mélyen meg van rendülve, és annyit kért a magyar olvasóktól, hogy ne felejtsék el, hogy mi történt Izraelben, mert most még a címlapokon vannak, de idővel mindez feledésbe merülhet.

A lányainak azt üzente:

„maradjanak erősek, mindent tegyenek meg, amit mondanak nekik, és tudják, hogy minden tőlem telhetőt megteszek, hogy hazahozzam őket”.