Netanjahu tárgyalni akar Muskkal, nem kizárt, hogy az antiszemita tartalmakról is

Az izraeli kormányfő egy olyan időpontban találkozik az X (volt Twitter) tulajdonosával, amikor a platformot elönti a sok antiszemita tartalom, Musk pedig hadat üzen az ADL-nek.

Várhatóan Elon Muskkal is tárgyal az izraeli miniszterelnök, amikor jövő héten San Franciscóba utazik, hogy a Szilícium-völgyben találkozók sorozatát bonyolítsa le a mesterséges intelligencia világának vezetőivel, vállalkozóival.

Benjamin Netanjahu az elmúlt években többször is találkozott és beszélt a Tesla és a Space X tulajdonosával, és áradozva  dicsérte őt.  2018-ban „zseninek” és „a víziók emberének, korunk talán legnagyobb technológiai látnokának” nevezte. Júniusban bejelentette, hogy a Muskkal is folytatott beszélgetések után csapatot hoz létre Izrael mesterséges intelligenciával kapcsolatos politikájának megfogalmazására.

Elon Musk azonban a támadások kereszttüzébe került, mióta tavaly átvette a Twittert, amelyet később X-re keresztelt át, és azzal vádolták, hogy felerősíti a gyűlöletbeszédet és az antiszemitizmust.

A Rágalmazás-ellenes Liga (ADL) a rasszista, antiszemita és homofób tartalmak és zaklatások tömeges megugrását észlelte, mióta Musk visszaállított számos, a korábbi vezetés alatt betiltott szélsőséges fiókot is, így pl. a zsidóellenes kommentjeiről is elhíresült Kanye West rapperét.

Mindez egyre súlyosbodó viszályhoz vezetett az ADL-lel, amelyet Musk azzal vádol, hogy  reklámbojkottot hirdet az X ellen. Ráadásul az ADL sok más kritikusával együtt Musk is úgy látja, hogy az ADL egyre inkább a woke, progresszív baloldal zászlóvivője.

Múlt héten Musk megkérdezte követőit,  tartson-e szavazást a platformon a #BanTheADL (tiltsuk ki az ADL-t) hashtagről, amelyet az elmúlt napokban a fehér nacionalisták és más szélsőjobboldaliak felkaroltak. Sőt, a 155 millió követővel rendelkező tulajdonos maga is lájkolta a hashtaget elindító tweetet, amelyet Keith Woods, az önmagát „dühöngő antiszemitának” nevező ír fehér nacionalista írt, és rágalmazási perrel fenyegette meg az 1913-ban alapított, antiszemitizmus ellen harcoló szervezetet.

Jonathan Greenblatt, az ADL vezérigazgatója tagadta, hogy hirdetési bojkottot hirdetett volna az X ellen (az ADL csupán tagja a bojkottra felszólító Stop Hate For Profit koalíciónak), de figyelmeztetett, hogy

Musk „ősi toposzokat” terjeszt, amelyek a zsidókat teszik felelőssé az antiszemitizmusért, és „online kapcsolatba lép az antiszemitizmust és gyűlöletet hirdető felhasználókkal”.

Musk már májusban  összeütközésbe került az ADL-lel, miután a szervezet azt állította, hogy antiszemita toposzokat is használ Soros György, a liberális zsidó milliárdos elleni támadásaiban.

A dél-afrikai születésű vállalkozó ugyan „a szólásszabadság abszolutistájának” nevezi magát, de ez nem akadályozta meg abban, hogy kitiltson és perrel fenyegessen olyan újságírókat, akiknek kérdései, tweetjei és nyilatkozatai felháborították őt. Júliusban például beperelte a Center for Countering Digital Hate (Központ a digitális gyűlölet ellen) nevű szervezetet a Twitterről szóló beszámolói miatt.