A szegedi szurkolótábor elítéli az antiszemitizmus és rasszizmus mindennemű megnyilvánulását

Az Ultras Szeged szurkolói csoport a sportszerű szurkolás fontosságát hangsúlyozták és elhatárolódtak a „néhány látásból ismert szurkoló” viselkedésétől. Ezzel egy időben minden szegedi sportegyesület örökre kitiltotta lelátóiról azokat a szurkolókat, akik antiszemita rigmusokat skandáltak az NB2 nyitófordulójának hétfői mérkőzésén. 

Pénteken közleményben reagált a labdarúgó Merkantil Bank Ligában szereplő Szeged-Csanád Grosics Akadémia (SZCSGA), miután az MTK rendőrségi feljelentést tett szegedi szurkolók egy részének antiszemita viselkedése miatt a két csapat hétfő esti mérkőzését követően – számolt be az M4Sport.hu

Az NB II első fordulójának hétfői rangadóját 2–1-re nyerte az MTK, amely csütörtökön közölte: rendőrségi feljelentést tesz szegedi szurkolók egy csoportjának antiszemita viselkedése miatt.

A klub honlapján az eset rövid összefoglalásában az áll, hogy a hétfői találkozó után a Szeged-Csanád Grosics Akadémia szurkolóinak egy csoportja gyűlölködő rigmusokat skandálva hagyta el a Hidegkuti Nándor Stadiont és környékét.

A szegedi közleményben azt írják, hogy elítélik az érintett szurkolók viselkedését és szankciókat helyeztek kilátásba:

„Klubunk elítéli az antiszemitizmus és rasszizmus mindennemű megnyilvánulását, és elhatárolódik a hétfői, MTK elleni mérkőzés után, a stadionon kívül történt eseményektől. Az ügyben tett feljelentéshez kapcsolódó eljáráshoz minden támogatást megadunk a hatóságoknak, és annak lezárása után az érintett szurkolókkal szemben saját hatáskörben szankciókat hozunk.”

Ezzel egy időben az Ultras Szeged szurkolói csoport a Facebookon határolódott el a „néhány látásból ismert szurkoló” viselkedésétől.

„Szurkolótáborunk elítéli az antiszemitizmus és rasszizmus mindennemű megnyilvánulását, és elhatárolódik a hétfői, MTK elleni mérkőzés után, a stadionon kívül történt eseményektől. A közel kétszáz fős táborból néhány, általunk látásból ismert „szurkoló” viselkedett elítélendő módon. Ahogy a múltban, úgy a jövőben is a sportszerű szurkolás hívei vagyunk és maradunk.”

Ugyanakkor minden szegedi sportegyesület örökre kitiltotta lelátóiról azokat a szurkolókat, akik antiszemita rigmusokat skandáltak. A közvetlenül érintett SZCSGA mellett a Pick Szeged kézilabdacsapata, a Naturex SZTE Szedeák kosárcsapata, a Szegedi Vízilabda Egyesület és a Zengő-Alöld Szegedi Teke Egylet ezt a Nemzeti Sportnak küldött közös közleményben jelentette be.

A dokumentumban azt írják, hogy Szeged életében különleges szerepet tölt be a sportélet, és büszkék a közösségre, amit együtt építenek, valamint arra, hogy hétről hétre együtt, egymásért küzdenek.

„Büszkék vagyunk Szegedre, büszkék vagyunk magyarságunkra, sikereinkre, a küzdelmeinkre. Mindemellett pedig büszkén vállaljuk értékeinket. Közösségünk egymás segítésére, a közös erőfeszítésekre és az elfogadásra épült, abban a kirekesztésnek, a rasszizmusnak helye nincs. Közösen ítéljük el mindezek legcsekélyebb formáját és megnyilvánulását is – és közösen teszünk ellene.”

Az egyesületek minden segítséget megadnak a hatóságoknak a hasonló esetek felderítéséhez, megelőzéséhez.

„Közösségünket megvédjük, így a leghatározottabban lépünk fel a kirekesztés, a rasszizmus, a megbélyegzés bármilyen formája ellen, szankcióinkat pedig összehangolva hozzuk meg” – írták, és bejelentették, hogy akik „ilyen tevékenységben részt vettek, vesznek, vagy támogatják, nem foglalhatnak helyet sem a Szent Gellért Fórum, sem az Újszegedi Sportcsarnok, sem a Tiszavirág Sportuszoda, sem a PICK Aréna, sem Szeged bármely egyéb lelátóján.”