Mintegy ezren vettek részt a Kitörés Emléktúrán

A tavalyi évhez képest eseménytelenül és különösebb provokáció nélkül zajlott le a német és magyar csapatok 1945-ös kitörési kísérletének évfordulójára szervezett Kitörés Emléktúra. A rendezvény amely arról ismert, hogy a civil megemlékező és katonai hagyományőrző résztvevők mellett sokan náci- és nyilas egyenruhákban, szélsőjobboldali zászlókkal, jelképekkel vonulnak.

A kitörés napjával összefüggésben 2024. február 10-ére a Budapesti Rendőr-főkapitányság három bejelentett gyűlést tudomásul vett, kettőt megtiltott, Budapest rendőrfőkapitánya pedig a főváros teljes területére fokozott ellenőrzést rendelt el február 8-án – közölte a rendőrség. A fokozott ellenőrzésben részt vevő rendőrök 2024. február 10-én 173 embert igazoltattak.

Fotó: Szajki Bálint / 24.HU

Összesen négy férfit előállítottak: kettőt lőfegyverrel kapcsolatos szabálysértés miatt, tőlük fegyvernek látszó eszközöket (feltehetően airsoft fegyvereket) foglaltak le, amiket szakértő vizsgál. Egy embernél rugós kést találtak, ellene közbiztonságra különösen veszélyes eszköz birtoklása miatt indult szabálysértési eljárás, az egyik gyűlés részvevőjével szemben pedig az egyesülési és a gyülekezési szabadság megsértése vétség miatt indult büntetőeljárás, mert a rendőrök többszöri felszólítása ellenére sem volt hajlandó levenni a maszkját.

A gyűlésekkel összefüggésben erőszakos bűncselekmény nem történt.

A Telex tudósítása szerint több mint ezren indultak el szombat délután Budáról a Budai-hegység felé. A felvonulás útvonalán kis távolságonként rendőrök felügyelték a menetet, az esemény előtt néhány órával antifasiszta tüntetést tartottak Budán.

A résztvevők a járdán, és néha az egyik sávot elfoglalva meneteltek a Svábhegy felé. Nagy részük jelzés nélküli katonai ruhát viselt, mások túrafelszerelésben meneteltek. A vonulók többsége magyarul beszélt, de rendszeresen lehetett hallani német mondatokat is.

A lap megjegyzi, hogy az emléktúra korábbi kiadásan rendszeresen feltűntek az SS és a második világháborús Wehrmacht, illetve az akkori magyar hadsereg egyenruháit viselő túrázók. Köztük akkor volt, aki horogkeresztes vagy nyilaskeresztes zászlót vitt magával, ami egyértelműen arra utal, hogy a résztvevők egy része szélsőjobboldali.

A szervezők elhatárolódnak ettől, mondván, hogy  csak egy megemlékezésről van szó, az 1945-ös kitörés halottairól és azokról, akik „mérhetetlen szenvedések árán, de életben maradtak”. Az antifasiszta tüntetésen résztvevők szerint a Kitörés Emléktúra egy neonáci felvonulás.

A neonáci Vér és Becsület kétnapos, koncertekkel egybekötött „megemlékezést” szervezett a a kitörés napja alkalmából. A szervezet oldalán megjelent felhívás szerint az eseményeket és koncerteket eltérő és nem publikus helyszíneken rendezték meg „Magyarország területén belül”.

A helyszíneket nem hozzák nyilvánosságra

„Minden résztvevőtől elvárt az eseményhez méltó bajtársias magatartás”

– emlékeztetett a neonáci szervezet. A rendezvényt magánterületen rendezték, titkos helyszínen ezért nem számítottak a hatóságok megjelenésére.

„Abban az esetben, ha minden igyekezetünk ellenére a rendezvényt a hatóságok megzavarnák, minden résztvevőtől elvárjuk az együttműködést!”

– írták a felhívásban.