Egy világhírű feminista szerint „ellenállás” volt az izraeli nők megerőszakolása

A queerelmélet egyik kidolgozója, Judith Butler megjegyzései hatalmas megdöbbenést váltottak ki világszerte.

Judith Butler befolyásos feminista és gender-tanulmányokkal foglalkozó egyetemi tanár újra a kritikák kereszttüzébe került, miután az október 7-én történt izraeli nők ellen, a palesztin terroristák által elkövetett nemi erőszakot és gyilkosságokat az állami erőszakkal szembeni „fegyveres ellenállásnak” nevezte.

Az ismert Izrael-kritikus Butler a Paroles d’Honneur című francia YouTube-műsorban a gázai konfliktusról tartott vita során tette ezt a megjegyzést.

Butler szerint a támadások „gyötrelmesek” és „szörnyűek” voltak, de hozzátette: „lehet vitatkozni arról, hogy szerintünk ez helyesek voltak-e.

Ez egy fegyveres ellenállás volt. Ez nem terrortámadás és nem antiszemita támadás; ez egy izraeliek elleni támadás volt”

– mondta.

„Tudjátok, hogy nem tetszett nekem az a támadás, ezzel a nyilvánosság elé léptem [és] bajba is kerültem, mert azt mondtam, hogy gyötrelmes volt, szörnyű volt” – folytatta Butler.

„Ez egy olyan felkelés volt, amely egy leigázott állapotból indult és egy erőszakos államapparátus ellen.

Most lehetsz a fegyveres ellenállás mellett vagy ellen, lehetsz a Hamasz mellett vagy ellen, de legalább nevezzük fegyveres ellenállásnak, és akkor lehet vitát folytatni”

– tette hozzá a feminista gondolkodó.

„Ha azt hiszed, hogy egész családok élve elégetése és lányok megerőszakolása a fegyveres ellenállásnak számít, akkor nem vagy a béke szószólója.

Hogy zsidó vagy-e te is, arról lehet vitatkozni”

– kommentálta Eylon Levy, az izraeli kormány szóvivője Butler megjegyzéseit.

Butler gondolatait egyébként széles körben megosztották a palesztinbarát médiumok, többek között a Hamász médiuma, a Quds News Network is.

Butler egyébként maga is zsidó, és számos Izraelről és Palesztináról szóló véleménycikkében és interjújában is így hivatkozik magára.

Októberben a London Review of Booksban megjelent esszéjében elítélte a Hamász-támadásokat.

„Az ilyen gyilkosságokra az egyetlen lehetséges válasz az egyértelmű elítélés”

– írta akkor.

Ugyanebben az írásában Butler azzal érvelt, hogy a palesztinok „apartheidszabályok, gyarmati uralom és hontalanság” alá vannak vetve.

Butler támogatja az Izrael-ellenes BDS-mozgalmat is, szintén októberben pedig már „népirtásnak” nevezte Izrael háborúját a Hamász ellen Gázában.

 

forrás