Zsidóellenes gyűlöletre tanítják a palesztin gyerekeket az ENSZ iskoláiban

Két független szervezet 47 új esetet tárt fel, amikor az UNRWA munkatársai zsidók vagy Izrael ellen uszítottak, és terrorista „mártírokat” dicsőítettek.

A palesztin menekültek segélyezésére és oktatására létrejött szervezet, az UNWRA intézményeiben a tanárok rendszeresen zsidók meggyilkolására szólítanak fel, és olyan tananyagokat állítanak össze, amelyek dicsőítik a terrorizmust, „mártíromságra” (öngyilkos merényletekre) buzdítanak, démonizálják az izraelieket és antiszemitizmusra uszítanak – derül ki két független kutató- és megfigyelőcsoport új jelentéséből.

A közös jelentést az amerikai kongresszusban is bemutatták, amelynek mindkét háza mostanában tárgyal egy, az UNRWA finanszírozásának csökkentéséről szóló törvényről. A dokumentumot megküldték Anthony Blinken amerikai külügyminiszternek, Joseph Borellnek, az EU külügyi főképviselőjének és Olaf Scholz német kancellárnak. Az Egyesült Államok, az EU és Németország ugyanis az UNRWA legnagyobb finanszírozói közé tartozik.

A jelentés 47 új esetet tár fel, amikor az UNRWA munkatársai uszítottak, megsértve ezzel irányelveit, miszerint iskoláiban és oktatási anyagaiban zéró toleranciát tanúsít a rasszizmus, a megkülönböztetés vagy az antiszemitizmus iránt.

A United Nations Watch és az Institute for Monitoring Peace and Cultural Tolerance in School Education jelentése szerint a gyűlöletkeltés „rendszerszintű” az UNRWA-nál, belső önellenőrzési mechanizmusai pedig nem felelnek meg a célnak. A szervezet 2021-ben még azt ígérte, hogy az általa készített összes gyűlöletkeltő anyagot eltávolították, és már nem terjesztik azokat.

A jelentés felidézi, hogy az UNRWA iskoláiban tanárok Izraelben elkövetett palesztin terrormerényleteket és elkövetőiket dicsőítették, támogatóan beszéltek az al–Aksza Mártírjainak Brigádjairól és a Gázát uraló Hamászról.

Volt tanár, aki Hitlert éltette, sőt egy posztban felszólította, hogy ébredjen fel, mert „még mindig van néhány ember, akit el kell égetnie”. A gázai al-Zaytun Általános Iskolában az ötödik osztályos tanulókat arra tanították, hogy tiszteljék Dalal Mughrabit, azt a terroristát, egy 1978-as közúti mészárlás során 38 izraeli civilt köztük 13 gyermeket ölt meg.

A gázai al-Maghazi középiskola is az erőszakot hirdette, démonizálta Izraelt és a „mártíromságra” buzdított. 2022 decemberében az UNRWA 9. osztályos tanulók számára készített arab szövegértési gyakorlata „barbecue partyként” ünnepelt egy zsidó busz ellen elkövetett palesztin bombatámadást. Egy szintén 9–eseknek szóló társadalomismereti szöveg nyílt antiszemita propagandát terjeszt, azt állítva, hogy Izrael rákkal fertőzi meg a palesztinokat azzal, hogy mérgező hulladékot rak le Ciszjordániában és Gázában.

Számos eddigi felszólítás és részletes bizonyítékok ellenére az UNRWA máig nem rúgta ki azokat a tanárokat, akik rasszizmusra és terrorizmusra uszítanak, és továbbra is rendszeresen erőszakot, gyűlöletet és antiszemitizmust tartalmazó tananyagokat állít elő és terjeszt.

Az UNRWA válasza a korábban feltárt esetekre az volt, hogy tagadta vagy bagatellizálta a problémát, és az esetről beszámolókat támadta. A szervezet csak az adományozók nyomására végzett néhány vizsgálatot, amely néhány ideiglenes alkalmazott felfüggesztéséhez vezetett, vagy elismerte, hogy tanárai „tévedésből” készítettek és terjesztettek „nem megfelelő anyagokat.”