Egyre nő az antiszemitizmus Svájcban

Különösen az ország francia ajkú részén, de az olasz és német nyelvterületen is nőtt az antiszemita incidensek száma – derül ki egy új felmérésből.

Az antiszemitizmus továbbra is „létezik és növekszik” Svájcban – állapította meg az ország fő antiszemitizmust vizsgáló szervezetének új jelentése – írja a The Algemeiner.

A tavalyi év zsidóellenes incidenseinek növekedését elemző jelentésében az Antiszemitizmus és Rágalmazás Elleni Közösségközi Koordináció (CIDAD) 562 esetet azonosított Svájc frankofón részén. Egy másik felmérés Svájc német és olasz nyelvű területein készült, ott az antiszemita incidensek számának 6 százalékos növekedését állapították meg.

A szervezet drámai növekedést állapított meg az előző két évhez képest – 2021-ben 165 incidens, 2022-ben már 283 -, de hangsúlyozta, hogy az részben az antiszemitizmus további forrásainak, például a Telegramnak a bevonásával magyarázható (az online antiszemita incidensek 75 százaléka ezen a platformon történt).

A CIDAD szerint „a regisztrált incidensek jelentős száma több tényezőnek köszönhető: a megfigyelt források kiszélesedésének, egy genfi holokauszttagadó igen aktív tevékenységének, és az antiszemita esetek számának növekedésének”. Az incidensek közül 26-ot minősítettek súlyosnak, szemben az egy évvel korábbi 13-mal.

A felmérés az antiszemita agitáció négy különböző forrását azonosította Svájcban:

– a szélsőjobboldalt, amely „naponta fejezi ki gyűlöletét a zsidók és más kisebbségek ellen”;

– a holokauszttagadást;

– az összeesküvés-elméleteket, amelyek a Covid– járványtól az Ukrajna elleni orosz háborúig terjedő aktuális kérdésekből erednek;

– és helyi eseményeket, amelyek antiszemita kirohanásokhoz vezettek, például egy tavaly széles körben terjesztett videót, amely a zsidó közösségről alkotott sztereotípiák lebontására tett kísérletet.

Az elmúlt években – a gázai konfliktusok ürügyén – több Izrael elleni szélsőbaloldali tüntetés is volt Svájcban (képünkön: egy baseli megmozdulás), ahol antiszemita jelszavakat kántáltak, például azt, hogy „Halál Izraelre!”

A felmérés megállapítja, hogy az összeesküvés-elméletek híveinek „közös jellemzője, hogy hisznek egy titkos hatalomban, amely uralni, leigázni vagy kiirtani akarja az emberiséget”, ami miatt a zsidókra fókuszálnak.

Egy két évvel ezelőtti felmérés szerint az akkori antiszemita incidensek a szigorú Covid-ellenes intézkedésnek, a szinte teljes lezárást jelentő „shutdown”-nak is köszönhető: a válságok idején mindig szükség van bűnbakokra, ezek szerepét pedig rendre a zsidók és a külföldiek töltik be, az oltásellenes összesküvéstanok például nem ritkán antiszemiták – állapította meg a zürichi Tagesanzeiger.

Az egyik zürichi tudományos intézet, a ZHAW 2020. decemberi tanulmánya szerint a svájci zsidók életére, biztonságérzetére kihat az antiszemitizmus: a megkérdezettek fele állította, hogy érte már online vagy hétköznapi zaklatás, emiatt egy harmaduk inkább kerüli a zsidó rendezvényeket. Leginkább az online közösségi térben tapasztalható antiszemita zaklatás, szerencsére ritka a fizikai támadás, a testi sértés.