Magyarország az egyik legbiztonságosabb európai ország a zsidó közösség számára

Több hazai zsidó közösség vezetője és tudományos szakemberek folytattak eszmecserét a magyarországi zsidóság helyzetéről a Danube Institute által szervezett konferencián 2023. február 28-án. Az esemény apropóját a Danube Institute kutatói által szerkesztett „Antiszemitizmus Magyarországon: hiedelmek és valóság” („Anti-Semitism in Hungary: Appearance and Reality”) c. kétkötetes angol nyelvű könyv megjelenése adta, amely számos zsidó civil szervezet és vallási közösség vezetőjével készített mélyinterjúkon keresztül mutatja be a magyar zsidóság életét — írja a Danube Institute lapunknak eljuttatott közleményében.

Az eseményt Yacov Hadas-Handelsman, Izrael budapesti nagykövete nyitotta meg, aki rámutatott:

egy felmérés szerint Magyarország és Olaszország a legbiztonságosabb hely a zsidók számára Európában.

Figyelmeztetett arra is, hogy a modernkori antiszemitizmus gyakran Izrael-ellenességként jelenik meg.

Kiss István, a Danube Institute ügyvezető igazgatója szerint az antiszemitizmus ellen folyamatosan küzdeni kell, ugyanakkor a kötet tanulságai alapján a negatív nyugati tendenciák ellenére Magyarországon egyértelműen javult a helyzet az utóbbi évtizedben.

A könyvet szerkesztő Jeffrey Kaplan, a Danube Institute amerikai vendégkutatója szerint a nyugati mainstream média gyakran torz képet fest Magyarországról, amelyet a helyszíni kutatások és interjúk egyértelműen cáfolnak.

Kovács András, a CEU professzora szerint az antiszemitizmus nem csak Izrael-ellenességben és erőszakos cselekményekben nyilvánulhat meg, így annak minden formája ellen küzdeni kell.

Köves Slomó: Európában szinte csak itt nem kell mindennapos túlélési stratégia

 

forrás