Svájcban is terjed az antiszemitizmus vírusa

Európa demokratikus mintaállamában a tavaly decemberben bevezetett szigorú „shutdown” egyik következménye a zsidókkal szembeni indulatok növekedése. Az antiszemita jelenségek azonban már tavaly erősen megszaporodtak.

Aaron Rosenberg, Tom vagy Hitler álnevű trollok zavarták meg január elején a baseli egyetem zsidó tanulmányok szakának online rendezvényét: a résztvevőket Hitler-beszédek és SS-felvonulások képsoraival bombázták, a képaláírás pedig az volt: „a holokauszt hazugság” – számol be az esetről a zürichi Tagesanzeiger. A lap szerint az ilyen „Zoom-bombázások”a koronaválság idején megszaporodtak Svájcban is, hiszen a nyilvánosan megjelenő belépési kódokkal hackerek és rasszisták is részt tudnak venni a virtuális rendezvényeken.

Hasonló módon zavarták meg januárban a zürichi Zsidó Liberális Közösség egyik kulturális rendezvényét, tavaly májusban pedig az Ifjú Szocialisták egyik aktivistáját, a neve alapján magyar származású Miklos Klaus Rozsa-t zaklatták antiszemiták azzal, hogy „Sieg Heil” és „halál a zsidókra!”. Hasonló tavalyi esetek miatt a rendőrség az Eisenjugend („vas ifjúság”) nevű neonáci szervezet ellen folytat vizsgálatot, amely azóta feloldódott a „Junge Tat” („ifjú tett”) nevű nagyobb szélsőséges szervezetben, hat aktivistájukat már le is tartóztatták.

Az év eleje óta amúgy is emelkedik az antiszemita incidensek száma, éspedig mind a német, mind a francia Svájcban. A legdurvább eset Bielben történt (Bern kanton), ahol horogkeresztet és „Sieg Heil” valamint „zsidó banda” feliratot véstek a zsinagóga épületére.

Mindez a svájci lap szerint a december 22-én bevezetett szigorú Covid-ellenes intézkedésnek, a szinte teljes lezárást jelentő „shutdown”-nak is köszönhető: „Ez nemcsak a párthatárokon átívelve forralja az ellenérzéseket, de annak a kockázatát is megnöveli, hogy szélsőségesek vagy pszichikailag instabil személyek átlépjék a határokat.” A válságok idején mindig szükésg van bűnbakokra, ezek szerepét pedig rendre a zsidók és a külföldiek töltik be. Az oltásellenes összesküvéstanok például nem ritkán antiszemiták – állapítja meg a svájci lap.

Ezt támasztja alá a Svájci Izraelita Hitközség (SIG) friss tanulmánya is, amely szerint az egy éve tartó pandémia antiszemita viselkedést váltott ki a közösségi médiában, igaz, az atrocitások száma (532) csak kicsit emelkedett az előző évihez képest (523), de feltűnően nőtt az antiszemita mázolások, graffitizések száma. Több bírálat is érte azonban a tanulmányt, amiért csak a jelentett incidenseket dokumentálja, holott a nem nyilvánossá vált esetek száma valószínűleg magasabb.

Az egyik zürichi tudományos intézet, a ZHAW tavaly decemberi tanulmánya szerint a svájci zsidók életére, biztonságérzetére kihat az antiszemitizmus: a megkérdezettek fele állította, hogy érte már online vagy hétköznapi zaklatás, emiatt egy harmaduk inkább kerüli a zsidó rendezvényeket. Leginkább az online közösségi térben tapasztalható antiszemita zaklatás, szerencsére ritka a fizikai támadás, a testi sértés.

Feltűnő az antiszemiták jelenléte a lezárások és oltások elleni mozgalmakban, főleg zárt chat-fórumokon hirdetnek paraoniás és holokauszt-tagadó tanokat, de tavaly év végén Zürichben, Baselben és Lachenben is előfordult, hogy tüntetők sárga csillagot hordtak, egyenlőségjelet téve a maszkviselés, az étterembezárások és az államilag elrendelt tömeggyilkosságok közé.