Az izraeliek többsége az európai antiszemitizmus újjáéledésétől tart

A jeruzsálemi Héber Egyetem felmérése szerint Franciaországot és Lengyelországot tartják a legantiszemitább országoknak Európában, Németország áll a harmadik helyen.

A Jeruzsálemi Héber Egyetem (HU) Európai Fóruma által végzett kutatás szerint az izraeliek többsége aggódik amiatt, hogy tovább fog nőni az antiszemitizmus Európában, és ez hatással lesz a zsidóság életére. Az izraeli zsidó és arab felnőtt lakosság körében végzett reprezentatív felmérés egy 1006 fős mintán, személyes interjúk alapján készült tavaly októberben.

A felmérés szerint az izraeli zsidók 53 százaléka úgy látja, romlani fog a zsidók helyzete Európában, míg 25 százalékuk szerint az antiszemitizmus szintje változatlan marad. Az izraeli arab válaszadók mintegy 52 százaléka véli úgy, hogy a zsidók élete Európában változatlan marad, 20 százalékuk pedig javulást vár.

„Azt látjuk, hogy az Izrael és Európa közötti nagyon erős kereskedelmi kapcsolatok és hivatalos megállapodások mellett az izraeliek nagy aggodalommal figyelik az antiszemitizmus erősödését és a politikai jobboldal növekvő hatalmát Európában” – jegyezte meg Gili Drori, a Héber Egyetem Európai Fórumának igazgatója.

A felmérés szerint a zsidó izraeliek Franciaországot és Lengyelországot tartják a legantiszemitább országoknak Európában, és Németország következik a harmadik helyen. Az ultraortodox zsidók körében azonban Németországot tartják a legantiszemitábbnak, a vallásos és hagyománykövető zsidóknál Franciaország, a világi zsidók körében pedig Lengyelország állt a lista élén. Az izraeli arab válaszadók Lengyelországot és Németországot tartották a legantiszemitább országoknak Európában.

„Az, hogy Franciaországot látják az antiszemita európai nemzetek listájának élén, nem lepett meg. Már régóta nyílt titok, hogy Franciaországban erős az antiszemitizmus, és nem csak a szélsőjobboldali politikusok és a lakosság körében” – mondta Gisela Dachs, a HU munkatársa, a felmérés fő szerkesztője, hozzátéve: a 2000-ben kezdődött második intifáda óta a francia zsidók úgy érzik, lehet, hogy a fiatalabb generációnak nincs jövője Franciaországban, ezért jó néhányan kivándoroltak Izraelbe, hogy megőrizzék zsidó identitásukat.

Franciaországban több területen is megerősödött az antiszemitizmus: miközben a hatóságok folyamatosan csapnak le a zsidóellenes, gyűlöletkeltő mecsetekre, az oltásellenes tüntetéseken is megjelent az antiszemita bűnbakkeresés, sőt, volt hogy a szélsőségesek a zsidó orvosokat és egészségügyi dolgozókat is célba vették.

A felmérésben megkérdezett izraeli zsidók egyharmada egyébként úgy véli, hogy közvetlen kapcsolat van az Izraellel szembeni kritika és az antiszemitizmus között, míg a többség azt állította, hogy „néha” van kapcsolat a kettő között.

Arra a kérdésre, hogy az Európai Unió politikáját antiszemitizmus motiválja-e, a zsidó izraeliek csaknem egyharmada, 27 százaléka úgy vélte, hogy igen, míg a válaszadók ugyanennyi százaléka cáfolta ezt az állítást, 40 százalékuk pedig úgy vélte, ez csak néha van így. Ezzel szemben a megkérdezett izraeli arabok 53 százaléka nem lát összefüggést az EU politikája és az antiszemitizmus között.