Antiszemita gyűlöletkeltés miatt bezártak egy mecsetet Franciaországban

A zsidóellenes beszédek mellett a hatóságok azzal is vádolják a Cannes–i mecsetet, hogy szélsőséges iszlamistákat támogatott.

Sértő, antiszemita hangvételű beszéd miatt a francia kormány bezárt egy mecsetet az ország déli részén fekvő Cannes-ban. Mint az MTI emlékeztet, ez már a harmadik mecset, amelyet néhány hónapon belül bezártak Franciaországban, ahol a 2015-ös merényletek óta a hatóságok figyelemmel kísérik az iszlamista retorikát.

Gerald Darmanin belügyminiszter elmondta, hogy a mecset támogatta a BarakaCity–t és a CCIF–et is, két olyan szervezetet, amelyeket a kormány iszlamista propaganda terjesztése miatt feloszlatott. A miniszter szerint a több mint 2500 franciaországi muszlim imahelyen „70 radikalizálódott imahelyet” tartanak számon, 21–et is be is zárattak.

„A döntés az állami szolgálatok alapos kutatómunkája és a cannes-i önkormányzat által 2015 óta készített több jelentés után született” – jelentette ki közleményében David Lisnard, Cannes polgármestere. Mint kiderült, a mecsetben Nyugat–ellenes, Erdogan–párti és homofób beszédek is elhangzottak.

A lépés két héttel azután történt, hogy a hatóságok az ország északi részén is bezártak egy mecsetet, mert az imám szerintük radikális módon prédikált. Beauvais városában az imám állítólag olyan megjegyzéseket tett, amelyek „dicsőítik a dzsihádot és a harcosait, akiket hősöknek nevezett”, ráadásul a nem-muszlimokat „ellenségeknek” nevezte.

Tavaly októberben a Párizstól 200 kilométerre nyugatra fekvő Allonnes-ban szintén bezártak egy mecsetet hat hónapra, mert a hatóságok szerint a fegyveres dzsihádot és a terrorizmust védelmező prédikációkat tartottak. A francia kormány tavaly jelentette be, hogy fokozza a radikális iszlám propaganda terjesztésével gyanúsított imahelyek és egyesületek ellenőrzését.

A szigorításra Samuel Paty 2020. októberi meggyilkolása után került sor. A tanárt egy ellene indított online kampányt követően vettek célba, amiért egy állampolgári ismeretek órán bemutatta a Charlie Hebdo szatirikus magazin által közzétett, elhíresült Mohamed–karikatúrákat. A karikatúrákra hivatkozva két francia származású iszlamista 2015 januárjában 17 halálos áldozattal járó merényletet követett el a lap szerkesztősége ellen.

Éppen a Cannes–i mecsetbezárással egy napon jelent meg egyébként az a hír, hogy Emmanuel Macron elnök a francia EU–elnökség nevében uniós vitát kezdeményezett a szélsőséges iszlám európai szerepéről és a dzsihadista erőszak kérdéséről.

Belgium is küzd a szélsőséges iszlámmal: egy nappal a francia döntés után – de nem azzal összefüggésben – tíz évre kiutasították az országból azt a szélsőséges iszlámot terjesztő vallási vezetőt, akit uszítással és kémkedéssel is vádolnak. A biztonsági szolgálatok jelentése alapján Mohamed Toujgani, a brüsszeli Molenbeek negyedbeli Al Khalil mecset vezetője nemzetbiztonsági kockázatot jelent.