Zsidó bűnbakkeresés Franciaországban

A szokásos oltási igazolványellenes szombatonkénti francia tüntetéseket új elem színezi: az antiszemita bűnbakkeresés. Az augusztus 7-ei metzi és a 14-ei párizsi felvonuláson olyan táblák tűntek fel, melyeken csak annyi áll: de Ki? A táblára viszont a zsidó közösséghez közel álló, vagy valóban zsidó üzletemberek, közéleti személyiségek, intellektuelek neveit írták. Magát a kérdést egy ördögfarkincával és egy hegyes fülecskével tették egyértelművé. A legnagyobb probléma azonban az, hogy a franciák 47%-át ez nem is zavarja.

A történet júniusban kezdődött, amikor a CNews élőadásában egy egykori katonai vezető,  Daniel Delawarde elkezdett zsidózni. Azt mondta a műsorvezető egyik kérdésére, hogy “maga is jól tudja, hogy kik irányítják a médiát, például a Washington Postot, vagy a BFM Tv-t (francia nemzeti televíziót)”- az adásban a beszélgető társa Claude Posternak, a köztársaság ügyvezető testületének a tagja azonban tovább unszolta a válaszadásra Delawardét. „Nevezze meg, mégis kik azok” majd jött a válasz: “Az a közösség, amit maga is jól ismer”. A műsort itt rögvest be is fagyasztották – a szövegkörnyezetből egyértelművé vált, hogy a zsidók azok a bizonyos hátsó irányítók.

A 2019 februári IFOP tanulmány szerint  a franciák 21%-a véli úgy, hogy a zsidóknak túl nagy a befolyásuk a médiában, a gazdaságban és a pénzügyek világában, de csak 14%-uk véli úgy, hogy a politikában is.

A Delawarde tábornokkal való beszélgetés után azonban az eltelt két hónap alatt ez “kik” kérdés bekerült a radikális szélsőbb kommunikációjába, és több honlapon tovább keringett.

A táblavivők elleni eljárás

A rasszista uszítás azonban még Franciaországban sem nézhetik tétlenül. A metzi táblavivő nőt, Cassandre Fristot szeptember 8-án bíróság elé fogják állítani emiatt. 45 ezer eurós büntetés és egy évig terjedő szabadságvesztés várhat rá. Egészen eddig középiskolai tanár volt, de a tüntetés után egyből felfüggesztették az állásából. A 33 éves hölgy egyébként régóta tagja a Nemzeti Tömörülésnek, és korábban két hónapot dolgozott a pártelnök helyettes Louis Aliotnál. Őt nem lepte meg, hogy a Fristot ott volt a tüntetésen, de ezek „az őrültségei” egyáltalán nem  nevetették meg. Szerinte is szégyenletes, amit a nő csinált. Marine Le Pen pedig inkompetensnek nevezte Cassandrét, aki még a próbaidejét sem volt képes náluk letölteni. Ezután  a Hombourg-Hauti önkormányzati tanács ellenzékének választották meg, de az elmúlt két választást elvesztette.

Kiknek a nevei álltak a táblán?

Az egészségügyi miniszter Jerome Salomon, a német közgazdász Klaus Schwab,a francia médiumtulajdonos Patrick Drahi, Soros György, az Alkotmányjpgi tanács elnöke, Laurent Fabius és a többiek mellett feltünhet Macron neve is. Ő maga nem zsidó, azonban még mielőtt hét éve Francois Hollande kinevezte pénzügy miniszternek, pályafutása jelentős részét a Rotschild Banknál töltötte, amely egyfajta befektetési alapkezelőként működik Franciaországban. Bár Macron nem vett részt a zsidó ünnepeken, de mindig is foglalkozott a zsidó közösségek pártfogásával.

Az ilyen esetek után bőven marad még mit tenni.

forrás: neokohn