Antiszemita, Hamász-párti kommentjei miatt kirúgták a világhírű német intézet kutatóját 

Ghassan Hage antropológus professzor tarthatatlanná vált a Max Planck Társaság számára, miután egyértelművé vált, hogy a Hamászt élteti.  

A világ egyik vezető természettudományi és társadalomtudományi kutatóintézete elbocsátott egy neves akadémikust, mert a közösségi médiában közzétett bejegyzései dicsőítették a Hamász október 7-i izraeli pogromját. Ghassan Hage libanoni-ausztrál antropológus professzor posztjait a németországi Max Planck Társaság összeegyeztethetetlennek ítélte az intézmény alapvető értékeivel.  

Hage, aki 2023 áprilisa óta dolgozott a hallei Max Planck Társadalomantropológiai Intézetben, korábban az amerikai Harvardon, a libanoni Bejrúti Amerikai Egyetemen és a franciaországi Nanterre – Paris X Egyetemen is tanított. 

Az október 7-i támadást követően – amelyben a terroristák több mint 1200 embert megöltek, több mint 200-at túszul ejtettek, és számos más brutális atrocitást követtek el – Hage több X-bejegyzésben „népirtással” vádolta Izraelt, és a zsidó államot az egykori németországi náci rezsimhez hasonlította. 

„A palesztinok, mint minden gyarmatosított nép, továbbra is bizonyítják, hogy ellenállási képességük végtelen. Nem csak alagutakat ásnak. Falakon is át is tudnak repülni”

– írta Hage az egyik posztban, amelyben a Hamászt dicsőitette. 

A több mint 5000 tudóst és kutatót foglalkoztató Max Planck Társaság hivatalos közleményében egyebek között úgy fogalmazott, hogy „a kutatók visszaélnek a polgári szabadságjogokkal, amikor nyilvánosan terjesztett nyilatkozataikkal aláássák a tudomány hitelességét, és ezzel rontják a tudományt fenntartó intézmények hírnevét és bizalmát”.

Az intézet leszögezte:

„A rasszizmusnak, az iszlamofóbiának, az antiszemitizmusnak, a diszkriminációnak, a gyűlöletnek és az agitációnak nincs helye a Max Planck Társaságban.” 

Hage elbocsátását üdvözölte Josef Schuster, a Németországi Zsidók Központi Tanácsának elnöke, egyúttal közölte:

„Nekem egy sovány magyarázat nem elég; elvárom, hogy tisztázzák az esetet, és mindenekelőtt tegyenek óvintézkedéseket annak érdekében, hogy a jövőben ilyen esetek ne fordulhassanak elő.”  

Maga Hage egyébként tagadta, hogy gyűlöletet keltett volna zsidók ellen. Tudósok körében pedig sokan felháborodtak a kirúgását követően, a Change.org-on szolidaritási petíció is indult érte. Az ugyanis, hogy a professzor antiszemita tirádákat terjesztett és dicsőítette a Hamász terrorját, a nemzetközi tudományos közösség egy részében nem tartják sértőnek.

Ehelyett arra panaszkodnak, hogy Németországban állítólag „elnyomják a palesztinbarát hangokat”

írja a Welt.  

Ráadásul azt már  Hage kinevezésekor is tudni lehetett, hogy az akadémikus az Izrael-ellenes BDS-mozgalom aktivistája: nemcsak aláírta a szervezet határozatait, de  szerzőként is támogatta a zsidó államot bojkottálni, elszigetelni, majd megszüntetni akaró BDS-t.

A szabad demokraták (FDP) egyik képviselóje, Frank Müller-Rosentritt ezért feltette a kérdést: hogyan lehetséges az, hogy a neves intézetben Hage ennek ismeretében is vendégprofesszor lehetett, és miért csak most reagálnak az Izrael-gyűlölő megnyilvánulásaira? 

Max Privorozki, a hallei zsidó közösség elnöke szerint Hage kijelentései „egyértelműen antiszemiták”, de embergyűlölők mindenütt vannak. Ami számára fontos:

„Semmilyen gyűlöletideológia, beleértve az antiszemitizmust is, nem kaphat anyagi támogatást az államtól”.