Írország női kosárlabda válogatottjának tagjai nem fogtak kezet az izraeli csapat játékosaival

Az ír női kosárválogatott nem volt hajlandó kezet fogni az izraeli csapattal a 2025-ös Európa-bajnokság rigai selejtezője előtt – írja a BBC.

A himnusz alatt az ír játékosok nem sorakoztak fel a pálya közepén, a kispad mellett maradtak. Az ír kosárlabda szövetség a mérkőzést megelőzően közleményben jelezte, hogy a csapat nem fogja tartani magát a mérkőzés előtti hagyományos protokollhoz.

Israel v Ireland | Full Basketball Game | FIBA Women’s EuroBasket 2025 Qualifiers

Watch the Group Phase game between Israel and Ireland at the FIBA Women’s EuroBasket 2025 Qualifiers . #EuroBasketWomen #basketball #baloncesto #basquete #basquetebol #농구 #basket #バスケットボール #バスケ #pallacanestro #bolabasket #篮球#баскетбол #basketbol #basketbolda #baskette كرة السلة #Баскетбол ►► Watch more than 2,500 live games for FREE every year.

A találkozó előtt Sharon Drucker, az izraeli csapat vezetőedzője azt nyilatkozta, hogy  Írország nem tiszteli mindazt, amit a játék szimbolizál. Az egyik izraeli játékos, Dor Saar pedig szerdán azt mondta, köztudott, hogy az ír csapat „meglehetősen antiszemita”. Az ír kosárlabda szövetség jelentette Saar megjegyzéseit a Nemzetközi Kosárlabda-szövetség európai irányító testületének, a FIBA Europe-nak.

Több ír játékos is jelezte, hogy nem szívesen játszanának Izrael ellen, ám a hét elején John Feehan, a szövetség elnöke közöltea, a válogatottat súlyos pénzbírsággal és a versenyből való kizárással sújtanák, ha bojkottálnák az Izrael elleni mérkőzéseket, ezért pályára lépnek.

Az ír szövetség a mérkőzés kezdete előtti közleményében azt írta, hogy tájékoztatták a FIBA Europe-ot az izraeli játékosok és edzői stáb által a közelmúltban tett megjegyzésekről, „az izraeli szövetség hivatalos csatornáin közzétett, felbujtó és teljesen pontatlan antiszemita vádakról”. A dokumentum mindezek közvetlen következményének nevezi, hogy a játékosok nem fogják tartani magukat a mérkőzés előtti hagyományos protokollhoz.  A szövetség teljes támogatásáról biztosította a játékosokat.