Egy belga autószerviz nem szolgál ki zsidókat az orosz-ukrán háború kapcsán képviselt izraeli álláspont miatt

„A mai naptól kezdve zsidó ügyfeleinket nem várjuk többé autóik karbantartására vagy elektronikai problémák megoldására” – írta a belga médiának küldött levelében Ludo Eyckmans, az Antwerpen mellett Stabroekben található autószerelőműhely tulajdonosa. Indoklásában az orosz hadsereg által Ukrajnában elkövetett háborús bűnök „el nem ismerésére” hivatkozott – írja a The Jerusalem Post.

A flamand nyelvű belga zsidókat képviselő Zsidó Szervezetek Fóruma jelezte, hogy jogi lépéseket fog tenni az autószervíz tulajdonosa ellen. Belgiumban jogszabály tiltja a szolgáltatások megtagadását faji, vallási és szexuális irányultság alapján. A szervezet Eyckmansnak is levelet írt, miszerint nem a belgiumi zsidók határozzák meg Izrael külpolitikáját. Eyckmans nem válaszolt a megkeresésekre.

Jair Lapid izraeli külügyminiszter a múlt héten úgy nyilatkozott, hogy „az orosz erők háborús bűnöket követtek el” Ukrajnában, míg Naftali Bennett miniszterelnök ugyan sokkolónak nevezte a bucsai civil áldozatokról készült fényképeket, de nem vádolta háborús bűnökkel Oroszországot.

Az izraeli vezetők összetett érdekek mentén egyensúlyoznak a konfliktusban, beleértve az orosz szerepvállalást a szomszédos Szíriában, valamint szem előtt tartva a mindkét országban élő zsidók biztonságát. Ez a megközelítés lehetővé tette Bennett számára, hogy közvetítő szerepet játsszon az Oroszország és Ukrajna, de bírálatokat is kiváltott Izraellel szemben azok részéről, akik azt szeretnék, ha határozottabb álláspontot képviselne.

Az elmúlt években több üzlettulajdonos és szolgáltató megtagadta a szolgáltatást a belgiumi zsidóktól Izrael tevékenységének megítélésével kapcsolatban.

2014-ben, az Izrael és a Hamász közötti gázai harc közepette a rendőrség egy antiszemitizmus ellenes megfigyelő szervezet panasza nyomán eltávolította egy belga kávézóban kifüggesztett „zsidókat nem szolgálunk ki” táblát.

Ugyanebben az évben egy belga orvos megtagadta egy zsidó nő kezelését, akinek eltört a bordája, és azt javasolta neki, hogy látogasson el Gázába, hogy megszabaduljon a fájdalomtól.