Újabb eljárás Alain Soral ellen

Csütörtök este érkezett a hír, hogy újabb eljárást indítottak Alain Soral (polgári nevén Alain Bonnet) szélsőjobboldali polemista és esszéíró ellen. Két nappal ezelőtt vették őrizetbe az Égalité et reconciliation nevű oldalán megjelentek miatt.

Hogy pontosan miért is indítottak eljárást ellene, az tulajdonképpen kérdéses. Kedden arról értesültünk, hogy „a nemzet alapvető érdekeit sértő bűncselekmény elkövetésére uszítás” jogcímen vették őrizetbe. Ám csütörtökön az eljárást az ügyészség „következmények nélküli nyilvános provokáció”, „származási, etnikai csoporthoz, nemzethez, faji csoporthoz vagy valláshoz való tartozás vagy nem tartozás alapján való nyilvános sértés” és „valamely személy vagy személyek csoportja ellen etnikai csoporthoz, nemzethez, fajhoz vagy valláshoz való tartozás, vagy nem tartozás miatti nyilvános gyűlöletre vagy erőszakra uszítás” miatt is indította.

A tisztánlátást az nehezíti, hogy nem ismert, mi is jelent meg pontosan az Égalité et Reconcilation oldalon (bár a Marianne beszámol egy július 14-i videóról, ahol Soral fasiszta forradalmat vizionált és „a mély állam által instrumentalizált fekete bűnöző parazitákat” emlegetett).

Mindenesetre az 1881-es sajtótörvény 24. §-a utal a nemzet alapvető érdekeit sértő bűncselekményekre, melyek a Büntető Törvénykönyv IV. könyvének I. címe alatt találhatók. Ebben a címben olyan fejezetek találhatók, mint a kémkedés, a hazaárulás, ugyanakkor a második fejezetben a Köztársaság és az ország területi egysége elleni bűncselekmények, így a merényletek lelhetők fel.

Zsidó érdekvédő oldalak arról számoltak be, hogy Soral őrizetbe vétele után megindult a antiszemita áradat a Twitteren.

Soralt gyűlöletkeltésért és holokauszt-tagadásért is elítélték már, de a fellebbezések halasztó hatálya miatt – az ítéletek ugyanis nem jogerősek – nem kellett börtönbe mennie. Mindeközben a Youtube – Dieudonné csatornájához hasonlóan, melyet egy héttel korábban távolítottak – törölte a videóit. Az indoklás ebben az esetben is a felhasználási feltételek sorozatos megsértése volt. A Youtube azt ígéri, hogy Soral ezúttal nem térhet vissza az oldalra újabb csatornával.

Alain Soral tevékenységéről beszámoltunk már röviden korábban a TEV oldalain is.

Soós Eszter Petronella 

Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő, politológus (ELTE ÁJK, 2009), francia nyelv és irodalom szakos bölcsész (ELTE, BTK, 2008). Egyetemi tanulmányai alatt eltöltött egy évet a párizsi Sciences Po-n, az Eötvös Collegium tagja volt, illetve nemzetközi kapcsolatokat hallgatott a Mathias Corvinus Collegiumban. 2019-ben szerzett doktori fokozatot (PhD) az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának Politikatudományi Doktori Iskolájában. A Milton Friedman Egyetem adjunktusa, a www.franciapolitika.com szerkesztője.

A szerző további írásai itt olvashatók