A történelem legátlátszóbb antiszemita toposza

Georgia állam republikánus képviselője visszavonta azt a reklámot, melyben zsidó származású ellenfelét a valóságosnál nagyobb orral ábrázolta. Jon Ossoff demokrata képviselőjelölt ellenfele, David Perdue reklámját úgy kommentálta, mint „a történelem legrégebbi, egyértelmű és eredeti antiszemita toposza” – írja a The Times of Israel.

David Perdue stábja levetette az inkriminált hirdetést, mely a Facebookon jelent meg és amely Ossoffot és Charles Schumert, a Demokrata Párt szenátusi frakciójának szintén zsidó származású vezetőjét ábrázolta. A hirdetés alatt a következő szöveg volt olvasható:

„A demokraták fel akarják vásárolni Georgia-t. Segíts Davide Perdue-nak ezt megakadályozni!”

Ossoff orrának digitális megnagyobbítására először a Forward című magazin hívta fel a figyelmet. A képen Ossoff mögött a szintén zsidó származású Chuck Schumer áll, fekete-fehérben. A Forward megtalálta azt a 2017-ben készült eredeti fotót, mely alapján a republikánus szenátor hirdetése készült és azon Ossoff orra észrevehetően kisebb.

Perdue szóvivője hétfőn kiadott közleményében jelezte, hogy a hirdetést eltávolították, azt „nem szándékos hibának” titulálta, de nem nevezte meg ki a felelős.

„Bárki aki azt állítja, hogy ez több volt véletlen hibánál, szándékosan félreértelmezi Perdue szenátor munkásságát, különösen amit az antiszemitizmus és más gyűlöletcselekmények ellen végzett.”

Ossoff sajtóirodája azonban nem hiszi, hogy mindez véletlen tévedés lehetett és egy közleményben kijelentette: „Az államot ma képviselő Perdue szenátor hirdetése szándékosan felnagyobbította az orromat. Zsidó vagyok. Ez pedig a legátlátszóbb, ősi antiszemita toposz.” Ossoff közleményében hozzátette: „Senki nem hiszi el a magyarázkodását képviselő úr. Bocsánatkéréssel tartozik a Georgia-i zsidó közösségnek.”

forrás: neokohn