Ismét eltüntette a Youtube Dieudonné csatornáját

Miközben a gyűlöletkeltő tartalmak ellen fellépő Avia-törvény lényegében elbukott az alkotmánytanácsi kontrollon, kivívva a francia főrabbi haragját, Franciaországban is vannak olyan anyagok, amelyeket elmozdítanak a nagy közösségi platformok. Így járt – egyébként számos fehér felsőbbrendűséget hirdető amerikai aktivista mellett – a híres-hírhedt francia antiszemita humorista, Diedonné M’bala M’bala is. Diedonné Youtube-csatornáját június végén zárta be az amerikai szolgáltató. Az antirasszista civilek és a zsidó közösség érdekszervezetei által is sokat támadott – és a karantén alatt is vitákat generáló – antiszemita így videók elérhetetlenné váltak.

A cég a francia sajtó beszámolója szerint a felhasználói feltételek átalakítása után lépett, a cél a felsőbbrendűséget hirdető tartalmak eltávolítása volt, egy nagyobb tisztítási akció keretében. A francia Youtube a felhasználási feltételek ismétlődő megszegéséről beszélt a humorista esetében. Arra következtethetünk, hogy a Deudonné-féle videócsatorna törlése a panaszok mellett részben a „korszellemnek”, az amerikai helyzetnek, a George Floyd halála nyomán kialakult feszültségeknek is köszönhető. Igaz, Deudonné már elég régóta utazik gyűlöletkeltő tartalmak gyártásában, és nem mondható, hogy a törlés gyorsan lezajlott volna (raádásul nem is először történt, mert 2014-ben is megszabadították már az internetet egy Dieudonné-csatornától). Dieudonné egyébként reakciójában ott folytatta, ahol abbahagyta, mert a bezárást most is valamiféle izraeli mesterkedésnek tudta be.

Ami a Google tartalom-politikáját és a törlést illeti, a háttérben konkurenciaharc is állhat. Ismert, hogy a Facebook korlátozottabban lép fel a problémás tartalmakkal szemben, és emiatt éppen egy nagyvállalati bojkott zajlik ellene. Így a Google fellépése akár még jó üzletnek is tekinthető, noha az efféle tartalmakat élvező nézők nyilván elégedetlenek, cenzúrának tekintik a törlést. Dieudonnét egyébként a Youtube-on 400.000 ember követte. Attól azért nem kell félnie, hogy nem marad hol kommunikálnia, a Facebokon ugyanis mintegy 1.286.000 ember lájkolja, és 150.000 ember azért még a Twitteren is figyeli.

A humorista egyébként nemcsak a „társasági” és a rasszizmussal-antiszemitizmussal foglalkozó hírek gyakori szereplője, hanem a tárgyalótermi tudósítóknak is ad bőven munkát. A bírósági ügyeit lassan felsorolni, követni is nehéz. Ezek egy része bírsággal és felfüggesztettel zárult, de 2019-ben egy adócsalási ügyben két év letöltendőt is kapott Franciaországban. Ráadásul még el is tiltották a cégvezetéstől, ami azért megnehezíti az üzleti tevékenységet a számára. Ugyanakkor az ítélet a fellebbezések miatt nem jogerős, és ahogy azt korábban jeleztük a TEV oldalán, az sem biztos, hogy jogerős elítélése esetén ténylegesen be kell vonulnia. Mindenesetre hamarosan ismét bíróság elé állítják, mert a gyanú szerint csalással, magát másnak kiadva foglalt termeket az előadásaihoz. Vagyis a kiadó tulajdonosok nem tudták, hogy valójában mihez asszisztálnak.

Ha többet szeretne megtudni Diedonné tevékenységéről, azt korábban itt mutattuk be.

Soós Eszter Petronella cikke

 

 

Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő, politológus (ELTE ÁJK, 2009), francia nyelv és irodalom szakos bölcsész (ELTE, BTK, 2008). Egyetemi tanulmányai alatt eltöltött egy évet a párizsi Sciences Po-n, az Eötvös Collegium tagja volt, illetve nemzetközi kapcsolatokat hallgatott a Mathias Corvinus Collegiumban. 2019-ben szerzett doktori fokozatot (PhD) az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának Politikatudományi Doktori Iskolájában. A Milton Friedman Egyetem adjunktusa, a www.franciapolitika.com szerkesztője.

A szerző további írásai itt olvashatók