Több ezren vonultak Londonban „Szabad Palesztinát” követelve

A korábban izraeli katonákat inzultáló palesztin tini ikon Ahed Tamimi vezetésével menetelt az Izrael függetlenségi napját nemzeti katasztrófaként sirató tömeg a brit főváros központjában vasárnap.

A résztvevők többek közt „Palesztina” felszabadítására szólítottak fel, a palesztinok „visszatérési joga” mellett és a palesztinokat érő „példanélküli izraeli támadások” ellen foglaltak állást az eseményen.

A felvonulás apropóját a palesztin „katasztrófa”, azaz a Nakba napjának 71. évfordulója adta, mellyel Izrael állama megalakulásának időszakára utalnak.

A szervezők között feltűntek a Háború Megállításáért Koalíció Palesztin Kampányszervezete, a Brit Palesztin Fórum, az Al-Aksza Barátai szervezet, és a Brit Muszlim Szövetség, számos kereskedelmi szakszervezettel és a brit Munkáspárt Momentum szárnyával együtt.

A menetet az az Ahed Tamimi vezette, aki palesztin nemzeti ikonná vált azután, hogy szolgálatban levő katonák testi sértéséért, bujtogatásért és kődobálásért börtönöztek be az izraeli hatóságok. Tamimi ennek ellenére „szabadságharcosnak” kiáltotta ki magát, és kijelentette: „Palesztina szabad lesz a folyótól a tengerig.”

Az eseménnyel szemben kisebb ellentüntetést tartott brit Izrael-párti aktivisták csoportja, értesült a U.K. Campaign Against Anti-Semitism szervezet.

Az antiszemita botrányairól elhíresült brit munkáspárti vezető, Jeremy Corbyn támogatásáról biztosította a demonstrálókat facebook-posztjában.

Nem állhatunk ölbe tett kézzel és nem maradhatunk csöndben a palesztin népet érő folyamatos jogtiprással és igazságtalansággal szemben. A Munkáspárt egységesen elítéli az izraeli erők emberi jogi visszaéléseit, beleértve fegyvertelen gázai demonstráló százainak lelövését.”

Corbyn hozzátette, pártjának hatalomra kerülése esetén elismerné a palesztin államot.

A felvonuláson a Jewish Voice for Labour titkára, Glyn Secker is beszédet mondott, melyben hangos ováció közepette jelentette ki, hogy a zsidók „a probléma részei”, illetve megvádolta az „amerikai rabbikat” az antiszemita terrorizmusért felelős neonácik keze alá játszással.

Végül a 119 „Izrael-barát” munkáspárti törvényhozót a Munkás párt „ötödik hadoszlopának” nevezte, mely kifejezést egy csoportot belülről aláásó, ellenséges érdekeket képviselő csoportra használnak általában.

(Forrás: JTA)