Növekvő iszlamista antiszemitizmusra figyelmeztet egy új német jelentés

Németország Alkotmányvédelmi Szövetségi Hivatala (BfV) 40 oldalas elemzésében számolt be az iszlamista szélsőségesekhez köthető antiszemitizmus növekvő tendenciáiról.

A jelentés előrelépés a hivatal témával kapcsolatos fókuszával kapcsolatban, nyilatkozta Angela Pley, a BfV szóvivője. Hozzátette, szervezete sosem adott még ki ilyen átfogó, tapasztalatokból leszűrt adatokon alapuló elemzést a témában.

Mi korai figyelmeztető rendszerként működünk,” jelentette ki a szóvivő. „A megoldási javaslatoknak azonban már a társadalomtól és a politikai intézményektől kell érkezniük.”

Pley szerint a jelentésre még nem érkezett hivatalos válasz a németországi muszlim egyesületektől, de kiadása után 1439 alkalommal töltötték le a dokumentumot.

A BfV jelentés csak egyike a németországi antiszemitizmussal kapcsolatos aggodalmakból születő intézkedéseknek. 2018-ban a német kormány kinevezte Felix Kleint a témával foglalkozó megbízottnak, 2012-ben pedig a Bundestag külön bizottságot állított fel a nemzeti szinten megnyilvánuló antiszemita incidensek követésére.

Az “Antiszemitizmus az iszlamizmusban” című elemzés különbséget tesz az „iszlám” vallás és az „iszlamizmus”, amivel egyfajta politikai szélsőséget ír le ami „a Német Szövetségi Köztársaság liberális demokratikus alkotmányos felépítését akarja részben, vagy teljesen eltörölni.”

A Pew Research Center adatai szerint a Németországban élő muszlimok száma 2010 és 2016 között 3.3 millióról, azaz 4.1%-ról, 5 millióra, azaz 6%-ra emelkedett.

Az országban elkövetett antiszemita bűncselekmények nagy része továbbra is szélsőjobboldali hátterű.

A most kiadott jelentés azonban, ami az iszlamista szervezetek és mozgalmakra, és propagandáikra koncentrál, arra figyelmeztet, hogy a radikalizáció és az antiszemita uszítás „termőtalajt teremt az erőszakos eszkalációnak.”

A BvF elemzése rámutat, az iszlamista csoportok és egyének által promotált antiszemita nézetek „már jelentős kihívást jelentenek a németországi békés és toleráns együttélésre.”

A jelentés többek között bemutatja az iszlamizmusban megjelenő antiszemita sztereotípiákat, és Izrael államának elutasítását az iszlamista szervezetek részéről. Az iszlamista szélsőséges szervezetek listájában többek között a Muszlim Testvériséget, a Hamaszt, és a Hezbollahot jelölik meg.

(Forrás: JTA