Zsidó asszonyt késeltek meg Svédországban

Kilenc késszúrással támadtak egy nőre kedden a svéd Helsingborg városában. A rendőrség az incidenst követően megerősítette a helyi zsidó intézmények körüli védelmet.

A beszámolók szerint a 60-as éveiben járó nő éppen munkába tartott, amikor az ismeretlen tettes kilencszer megszúrta, majd sorsára hagyta. A támadás után a zsidó asszonyt kritikus állapotban szállították kórházba.

A dán rendőrség a kedd éjjeli órákban kézre is kerítette a gyanusítottat, akiről kiderült, hogy muszlim vallású férfi.

A helyi hatóságok gyilkossági kísérletként kezelik az ügyet, a támadás motivációjáról azonban, hogy antiszemitizmus húzódik-e a háttérben, egyelőre nem derült ki információ.

Az incidens nyomán a biztonsági intézkedéseket megszigorították a város zsidó intézményei körül.

Bizonyos sajtóértesülések szerint az áldozat a helyi zsidó közösség vezetőjének felesége, ez azonban még megerősítésre vár. Egy helyi zsinagóga tag azt viszont megerősítette, hogy a nő aktív tagja volt a közösségnek, számolt be róla a SVT Nyheter svéd hírportál.

A helyi zsidó közösség egyik képviselője kijelentette, “még nem tudjuk, hogy véletlen egybeesés-e, vagy a támadással összefügg a tény, hogy aktív tagja volt a közösségnek.”

„Mélyen sokkolt bennünket az incidens. Egy csodálatos, segítőkész személyről van szó, aki most tragikus esemény szereplőjévé vált,” tette hozzá.

Az incidens nyomán a biztonsági intézkedéseket megszigorították a város zsidó intézményei körül.

Reuven Rivlin izraeli elnök a támadás kapcsán nyilatkozatában hangsúlyozta:

„Európa zsidósága ismét veszélyben van. A mai brutális késelés Svédországban arra emlékeztet minket, hogy nem bízhatunk csupán a holokauszt múló emlékezetében, hogy megőrizzük napjaink zsidó közösségének biztonságát”.

A Cionista Világszövetség alelnöke, Yaakov Haguel kijelentette:

„Nagyon súlyos incidensről van szó, a svéd hatóságok felelőssége, hogy megvédjék a zsidó közösséget és biztosítsák, hogy ne fordulhasson elő ilyen többet. Köszönöm a svéd rendőrségnek, hogy őröket állított a zsidó közösség irodái elé, amíg lecsillapodik a hangulat. Remélem ilyen védelemre a jövőben nem lesz szükség. A zsidóknak békében és biztonságban kellene élniük a többi polgárhoz hasonlóan. Elég az antiszemita terrorból!”

(Arutz7, Algemeiner, Maariv)