Óriásplakátokkal az antiszemitizmus ellen

A JewBelong szervezet a Black Lives Matter eszközét veti be az Amerikában egyre szaporodó zsidóellenes atrocitásokkal szemben.

Az általuk is támogatott BLM-mozgalom egyik fontos eszközével, meghökkentő és szimpátiát keltő, rózsaszín óriásplakátokkal küzd az egyre aggasztóbb amerikai antiszemitizmus ellen a JewBelong nevű szervezet. A 450 ezer dollárba kerülő, augusztus végéig tartó kampány során San Franciscóban, Philadelphiában, Washington D.C.-ben és Miamiban helyeztek el ilyen témájú, figyelemfelhívó óriásplakátokat.

A 2017-ben New Jersey-ben alapított, a demokratákhoz közel álló zsidó szervezet mindeddig főleg a judaizmus alapjait próbálta laza, sokszor vicces formában közel hozni a fiatal amerikai zsidókhoz, ám amióta az Egyesült Államokban is megszaporodtak az Izrael- és zsidóellenes incidensek, egyre inkább az antiszemitizmusra fókuszálnak. „Ha ég a ház, nem azon gondolkodsz. Hogy újratervezd a lépcsőket” – közölte Archie Gottesman, az egyik alapító.

A JewBelong egyik San Francisco-i plakátján például ez olvasható: „Csak 75 évvel vagyunk a gázkamrák után. Úgyhogy nem, egy zsidógyűlölet elleni óriásplakát nem túlreagálás.” Egy másikon ez áll: „Woke-nak (szélsőbalos politikai korrektnek – a szerk.) és antiszemitának lenni olyan, mint vegánnak lenni, de borjúhúst enni.” Izrael önvédelmi jogáról ezt plakátolták ki: „Nem tetszett nektek, amikor nem védtük meg magunkat. Az sem tetszik nektek, amikor védekezünk. Ez azért nem sok mozgásteret hagy.”

Gottesman ismert Izrael-párti személyiség, aki a Demokrata Többség Izraelért nevű lobbicsoport igazgatótanácsának tagja. A szervezet a demokrata törvényhozókat igyekszik Izrael-barát politika támogatására ösztönözni. Ez nem könnyű feladat, hiszen a korábban ha kritikusan is, de Izrael-barát demokratákat évek óta igyekszik a zsidó állammal ellenséges irányba fordítani a párt szélsőbalos, palesztinpárti szárnya.

Stacy Stuart, a szervezet másik alapítója szerint a csoport a Black Lives Matter mozgalmat szeretné utánozni a „faji igazságosságért” vívott harcában, akárcsak a Stop Asian Hate („állítsuk meg az ázsiaiak elleni gyűlöletkeltést”) kampányt. A legutóbbi izraeli-Hamász fegyveres konfliktus mélyen gyökerező antiszemitizmust hozott felszínre, amely szerinte nem kap elég figyelmet. (A cikket eredetileg közlő The Jewish News of Northern California c. lap egyébként nem teszi fel a kérdést a két alapítónak, hogy mit kezdenek az általuk támogatott BLM nyílt Izrael-ellenességével, nemegyszer antiszemitizmusával.)

Joshua Leifer, a baloldali Jewish Current c. magazin szerkesztője ugyanakkor szkeptikus a JewBelong kampányával szemben. „Stuart kísérlete, hogy az antiszemitizmust más faji igazságossági mozgalmakkal egy kalap alá vegye, valószínűleg nem fog tetszeni a fiatal amerikai zsidóknak” – állította. „Ha ránéznek erre, azt fogják mondani: Nos, most voltunk az utcán, talán tüntettünk, talán könnygázt kaptunk, talán megvertek minket a rendőrök a Black Lives Matter miatt. De az a kapcsolat, amit a feketék, az állam és a strukturális diszkrimináció és egyenlőtlenség között megfigyeltünk, alapvetően semmiféle hasonlóságot nem mutat azzal, amit az amerikai zsidók tapasztalnak.”

Az amerikai elnök egyébként épp szerdán jelentette ki Twitter-üzenetében: „Hadd legyek egyértelmű: az antiszemitizmusnak nincs helye a külügyminisztériumban, a kormányomban vagy bárhol a világon. Mindannyiunk feladata, hogy ne adjunk menedéket a gyűlöletnek, és szembeszálljunk a fanatizmussal, bárhol bukkanjan is fel.” Joe Biden ezzel arra reagált, hogy egy nappal korábban horogkeresztet találtak bevésve az amerikai külügyminisztérium épületének egyik liftjében.