ADL: fellángolt az amerikai antiszemitizmus a gázai háború idején

Az antiszemitizmust monitorozó Anti-Defamation League (ADL) friss kimutatása szerint a legutóbbi, májusi gázai összecsapások idején több, mint duplájára nőtt az antiszemita incidensek száma Amerikában.

A Hamász rakétatámadásai nyomán május 11-én kezdődött meg az izraeli visszavágó művelet a gázai terroristák ellen, s a hónap végén megkötött tűzszünetig, sőt, még azután is, számos Izrael-gyűlölő és antiszemita megmozdulásról, incidensről érkezett hír, leginkább Európából. Az ADL legújabb kimutatása szerint Amerikában is drámai emelkedés volt megfigyelhető e téren: az előző év hasonló időszakához képest több mint kétszeresére nőtt az antiszemita incidensek száma.

Az incidensek május 20-22 között tetőztek, utána lényegében visszaestek a tavalyi szintre. Május 11-étől a hónap végéig 251 incidenst regisztrált az ADL, ez 115 százalékos növekedés az előző évi 117 esethez képest.

Érdekes megállapítása a felmérésnek, hogy míg az Izrael és a Hamász közti összecsapások lendületet adtak számos incidensnek, nem felelnek a teljes növekedésért, ha ugyanis kizárják az Izraelre vagy a cionizmusra vonatkozó kitételeket, a szám még mindig 15 százalékos növekedést mutat az ominózus húsznapos időszakban.

Az ADL három kategóriába sorolja az incidenseket: zaklatás (ebből 190 volt az adott időszakban), vandalizmus (50 ilyen esetről tudnak) és támadás (11 történt ez alatt az idő alatt). Az esetek 47 százalékában kimutatható az utalás Izraelra vagy a cionizmusra.

A konkrét antiszemita támadások közül legalább hétnél kimutatható a gázai konfliktus kiváltotta düh, így például abban a május 18-i esetben, amikor egy Los Angeles-i kóser éttermet támadtak meg palesztin zászlót kitűző autósok, azt kiáltva a vendégeknek, hogy „szégyelljétek magatokat!”

Korábban beszámoltunk róla, hogy New Yorkban is szörnyű jelenetek játszódtak le: gyújtóbombát dobtak zsidókra a város „gyémánt negyedében”, több zsidót inzultáltak és megvertek, egy étterem teraszán ülő zsidó vendégeket pedig köpködni kezdte egy palesztin zászlókkal vonuló csoport.

Palesztin tüntetők New Yorkban a beszámolók szerint gyereket küldtek be Izrael-barát tüntetők közé, ellopták a zászlójukat,vagy provokálták őket és megpróbáltak erőszakos jeleneteket szítani.

Az antiszemita hangulat kialakulásában nagy szerepe van annak, milyen mintát követ a mainstream média, ezért is van jelentősége az olyan típusú botrányoknak, mint amilyen – nem először – a The New York Times-nál történt. Az ügy hatására az ADL országos igazgatója, Abraham Foxman, aki eddig hűen követte és kiszolgálta az újság Izraellel kapcsolatos véleményalkotását, most nyilvánosan lemondta a lap előfizetését.

Neves amerikai és izraeli zsidó vezetők „szégyentelennek”, „előítéletesnek”, „propaganda dezinformációnak” nevezték a lap tudósításait. Visszatérő eleme volt például a beszámolóknak, hogy Izrael a felelős a gázai civil áldozatok magas számáért, meg az, hogy az izraeli „megszállás” az oka annak, hogy Irán segítségével egy terrorszervezet rakétázta Izraelt egy olyan területről, ahonnan az 2005-ben egyoldalúan kivonult.