Antiszemitizmus a Google-nél: a média hallgat

Az amerikai cég nem rúgja ki azt a vezető alkalmazottját, aki Izrael- és zsidógyűlölő kommenteleket tett közzé, de korábban azonnal elküldte azt a munkatársát, aki egy belső vitában férfiak és nők különbözőségéről beszélt.

Az eset 2007-ben történt, de Kamau Bobb (képünkön), a Google munkahelyi „diverzitásért, egyenlőségért és befogadásért” felelős vezetője csak idén áprilisban tette közzé, hogy 2007-ben a blogján mit is posztolt: a zsidóknak szerinte „csillapíthatatlan háborús éhségük van”, ezenkívül „érzéketlenek mások szenvedései iránt.”

Bobb azidőtájt egyetemi kutató volt, a posztja pedig Izrael akkori gázai és libanoni katonai fellépését bírálta. A „Ha zsidó lennék” című bejegyzésben arról írt, hogy szerinte a zsidóknak hogyan kellene viszonyulniuk a közel-keleti konfliktushoz. „Ha zsidó lennék, aggódnék a háború és a gyilkolás iránti csillapíthatatlan étvágyam miatt, csak hogy megvédjem magam. Az önvédelem kétségtelenül ösztönös, de tartanék a mások szenvedése iránti növekvő érzéketlenségemtől” – írta akkor.

A legnagyobb vihart az okozta, hogy bejegyzésében a holokausztot is előhozta, mondván, az elméletileg több empátiával kéne hogy felruházza a zsidókat. „Nem tudom, hogyan tudnám összeegyeztetni ezt az identitást a fundamentalista zsidó szélsőségesek vagy Izrael mint nemzet viselkedésével. Nem érteném azokat, akik azt sugallják, hogy indokolt volt Libanon bombázása, a libanoniak lemészárlása és Bejrút nagymértékű lerombolása néhány katona elfogásának megtorlásaként.”

Az, hogy mindezt elő merte hozni, azt jelzi: „biztos volt abban, hogy sem az egyetemen, ahol a poszt megírásakor dolgozott, sem később a Google-nál nem fog szakmai kockázatot jelenteni” – állapítja meg a Commentary neokonzervatív zsidó magazin szerzője. Christine Rosen szerint ez be is igazolódott: „A Google vagy nem vette a fáradságot, hogy ellenőrizze a közzétett nyilatkozatait, mielőtt felvette volna, vagy nem is érdekelte. Úgy tűnik, ez utóbbi a helyzet, mivel a Bobb által kifejtett érzelmek nem hagynak kétséget antiszemitizmusa felől.”

A tech óriás úgy döntött, nem bocsátja el állásából a férfit, csupán közzétesz egy semmitmondó PR-nyilatkozatot: „Egyértelműen elítéljük diverzitási csapatunk egyik tagjának múltbeli írását, amely komoly sértést és fájdalmat okozott zsidó közösségünk tagjainak.” Bobb egyébként a cégnél dolgozó zsidó kollégáktól privát email-ben elnézését kért.

Rosen ugyanakkor képmutatónak tartja a Google döntését, hiszen a cég 2017-ben rövid úton elbocsátotta azt a munkatársát, James Damore-t, aki egy, a felvételi kritériumokról szóló céges belső chatben arról beszélt, hogy a nőknek és a férfiaknak különböző adottságaik és érdeklődési területeik vannak, ami miatt eltérő szakmai karriereket futnak be. A magát progresszívnek tartó cég úgy értelmezte a szavait: „azt sugallni, hogy kollégáink egy csoportjának olyan tulajdonságai vannak, amelyek biológiailag kevésbé teszik őket alkalmassá erre a munkára, sértő és helytelen.” Ezt tehát Google sértőbbnek érezte, mint azt a nyilvános posztot, amely a zsidókat zsidó mivoltukban támadja és sértegeti. A szerző megjegyzi azt is, hogy míg a Google nyilatkozatban támogatta a Black Lives Mattert (BLM), addig egy szót sem szólt az egyre növekvő amerikai antiszemitizmusról.

A legaggasztóbbnak azonban Rose az amerikai média hallgatását tartja: „A fehér bőrű James Damore-t a Google elbocsátja a sokszínűségi dogmák kritizálásáért, történetét széles körben megvitatják; a fekete Kamau Bobb-ot ugyanakkor intézménye védi antiszemitizmusa miatt, és viselkedéséről alig esik szó a sajtóban.” A Damore-ügyet részletesen taglaló The New York Times és a The Washington Post is mély hallgatásba burkolózik Kamau Bobb ügyében.