Amerikai diplomata járt a TEV-nél

A diplomata a magyar viszonyokról és a Sorsok házáról is érdeklődött Budapesten.

Elan S. Carr, az Egyesült Államok külügyminisztériumának antiszemitizmus elleni küzdelemmel foglalkozó különmegbízottja hivatalos budapesti látogatásán pénteken felkereste Szalai Kálmánt, a Tett és Védelem Alapítvány (TEV) titkárát – tudta meg a Neokohn.

A megbeszélésen áttekintettük a magyar zsidóság helyzetét, az antiszemitizmus hazai kihívásaival kapcsolatos kérdéseket és a Sorsok háza projekt apropóján szóba került a kormány és a magyar zsidóság kapcsolata is

— mondta el a TEV titkára.

Szalai Kálmán hozzátette: az amerikai diplomata nyitottnak és érdeklődőnek mutatkozott, és örömmel vette tudomásul, hogy szemben a nyugat-európai országok egyre gyakrabban tettlegességig fajuló antiszemita attrocitásaihoz képest a magyar zsidóság biztonságát ilyen incidensek nem fenyegetik.

A TEV antiszemitizmust monitorozó módszertanának Európai Uniós szabványosítási elképzeléseiről is szót váltottak a felek, a TEV titkára tájékoztatást adott az Európai Tett és Védelem Liga formálódó szervezetéről, annak céljairól és feladatairól.

A megbeszélésen a vendég kérésére kitértek a Sorsok háza projektre is. Ezzel kapcsolatban Szalai a Neokohnnak azt mondta, hogy Elan S. Carrt arról tájékoztatta, hogy hazai és külföldi, nemzetközileg elismert szakemberek bevonásával a végleges koncepció kidolgozása zajlik

Szalai emlékeztetett: amerikai vendége felidézte neki, hogy nemzetközi munkája során találkozott már a Chabad szervezeteivel, ismeri erőfeszítéseiket, hogy a világ számos pontján megteremtik és támogatják a zsidó közösségeket a hagyományaik megélésében. A TEV titkára meghívta a különmegbízottat az óbudai zsinagóga szombatfogadására és az azt követő kidusra.

Az USA antiszemitizmus elleni küzdelemmel foglalkozó különmegbízottja a napokban a régióban tartózkodik. Ukrajna után most Magyarországra látogatott, ahol igyekszik minél több információt szerezni a zsidóság jelenével kapcsolatban. Felkereste a Dohány utcai zsinagógát is, ahol találkozott a Mazsihisz vezetőivel.