Németország: rekord magasságban az antiszemita bűncselekmények száma

15 százalékkal nőtt tavaly az antiszemita motivációból elkövetett bűnesetek száma – derül ki a szövetségi bűnügyi rendőrség adataiból.

A rendőrségi adatok szerint 2020-ban összesen 8,54 százalékkal nőtt az előző évhez képest a politikai okokból elkövetett bűncselekmények Németországban (összesen 44 692 ilyen eset történt), ezen belül pedig az antiszemita atrocitások száma 15 százalékkal emelkedett. Ez azt jelenti, hogy az előző évi 2032-vel szemben tavaly már 2351 antiszemita bűncselekmény történt – írja a haolam.de német zsidó portál.

Az antiszemita motivációjú bűncselekmények túlnyomó többsége, 85 százaléka gyűlöletkeltés, sértegetés és propaganda, beleértve a holokauszt tagadását és a nemzetiszocialista ideológia támogatását, 55 eset volt erőszakos bűncselekmény.

A Németországi Zsidók Központi Tanácsának elnöke, Josef Schuster „abszolút riadalomkeltőnek” nevezte a rendőrségi adatokat, szerinte ez bizonyíték arra, hogy Németország nem oldotta meg ezt a problémát. A hitközségi elnök utalt arra, hogy a média is lépten-nyomon zsidóellenes atrocitásokról számol be, legyen az az utcán vagy az interneten.

Elmondta azt is, hogy bár Németország kevésbé szigorúan reagált a Covid-ra, mint más európai országok, de a pandémia mégis „a szélsőségesség új formáját” hozta elő. „Most minden demokratának össze kell fognia” – hangsúlyozta. Aggodalmát fogalmazta meg a számok miatt az Európai Zsidó Kongresszus (EJC) is: Moshe Kantor elnök szerint mindez arra utal, hogy „a szélsőjobboldali és neonáci ideológia már nem marginális, hanem növekszik.”

Civil szervezetek beszámolói szerint ráadásul sok esetet nem is jelentenek a rendőrségen. Alexander Rasumny, a berlini RIAS antiszemitizmuskutató szervezet szóvivője szerint egy 2017-es rendőrségi jelentés szerint Alsó-Szászországban például a gyűlölet-bűncselekményeknek csak 12 százalékáról értesül a rendőrség.

Horst Seehofer német szövetségi belügyminiszter is nyugtalanítónak nevezte ezeket a trendeket, szerint továbbra is a szélsőjobboldal jelenti a legnagyobb belbiztonsági veszélyt az országban, ők 23 604 bűncselekményt követtek el (ez 5,6 százalékos növekedés), míg a baloldali szélsőségesek 10 971 bűncselekményt „produkáltak”, az ő esetükben viszont figyelemre méltó, hogy ez a szám már 11,4 százalékos növekedést jelent.

Mint arról beszámoltunk, márciusban, két tartományi választás után és az őszi parlamenti választások előtt a Németországi Zsidók Központi Tanácsának elnöke óva intett az AfD radikális jobboldali párttól, az ugyanis szerinte teljesen összefonódott a szélsőjobboldallal. Josef Schuster választói feladatnak nevezve, hogy „az AfD-nek semmi keresnivalója a parlamentjeinkben.”