Németország betiltaná az oltásellenesek sárga csillagát

A német kormány antiszemitizmus-megbízottja szerint megengedhetetlen, hogy a vírusszkeptikusok és oltásellenesek ily módon relativizálják a holokausztot.

Felix Klein sürgette, hogy a hatóságok vessenek véget annak a gyakorlatnak, hogy oltásellenes és Covid-szkeptikus csoportok a sárga csillaggal és a „nem vagyok beoltva” felirattal demonstrálják állítólagos áldozatiságukat tüntetéseiken. A szokás egyébként a közösségi médiában is terjed, többen profilképüket is így állítják be a különböző platformokon.

Az Arutz Sheva beszámolója szerint a német kormány antiszemitizmus-megbízottja úgy látja, ez a holokauszt relativizálása. A nácik kényszerítették annak idején a zsidókat a sárga csillag viselésére, hogy megalázzák és megkülönböztessék őket, ez vezetett később deportálásukhoz és meggyilkolásukhoz. Több tüntető úgy viselte a csillagot az utcán, hogy héberre emlékeztető felirattal „nem vagyok beoltva” volt ráírva.

Németország nem tette kötelezővé a védőoltást, de számos könnyítést tesz lehetővé a mindkét adaggal beoltottak számára. Klein szerint ha valaki párhuzamot von eközött és a zsidók korábbi üldöztetése között, akkor élni kell a törvény adta lehetőségekkel. Klein ezt egyébként már tavaly is felvetette, és a németországi zsidó közösség támogatta a javaslatot.

Az úgynevezett Querdenker (kb „független gondolkodó”) tüntetéseken már hónapok óta megfigyelhető ez a trend. Olyanok is voltak, akik a Bergen-Belsenben megölt Anne Frankhoz vagy a híres antifasiszta ellenállóhoz, a nácik által kivégzett Sophie Schollhoz hasonlították magukat.

Samuel Salzborn, Berlin antiszemitizmus-megbízottja szerint az ilyesmi a soá történészi revizionista relativizálása, amelynek során a nácik antiszemita megsemmisítési politikáját csak eszközül használják a tüntetők. A cél szerinte egy olyan áldozati szerep magukra öltése, amely „démonizálja és delegitimálja” a demokratikus politikát.

Hajo Funke német antiszemitizmus-szakértő, politológus szerint a kormány politikája ellen legitim dolog tüntetni, de ő is úgy látja, hogy tiltani kéne, ha valaki kombinálja sárga csillagot a „nem vagyok beoltva” felirattal. Külön törvény elfogadását nem tartja szükségesnek, szerinte elég volna, ha a szövetségi belügyminisztérium kiadná a berlini rendőrfőnöknek, hogy tiltassa be a tüntetéseken az ilyesmit. München és Wiesbaden városa már tavaly nyáron így döntött, ez utóbbi polgármestere, Oliver Franz akkor közölte, hogy az összehasonlítás a náci bűnöket „teljesen elfogadhatatlan módon relativizálja.”