Sarah Halimi gyilkosának már támogató Facebook csoportja is van

Egy párizsi zsidó védelmi szervezet arra szólítja fel a francia főváros ügyészségét, hogy lépjen fel azzal „gyalázatos” Facebook-oldallal szemben, amelyet szolidaritásból hoztak létre a Kobili Traore-ral szimpatizáló csoportok — írja a The Algemeiner.

Traore a 65 éves zsidó Sarah Halimit a lakásában 2017 áprilisában antiszemita indíttatásból halálra verte.

Traore-t a múlt hónapban felmentette a büntetőper alól a francia legfelsőbb bíróság, miután úgy ítélte meg, hogy a gyilkosság éjszakáján fogyasztott marihuána miatt átmenetileg beszámíthatatlanná vált.

A Facebookon létrehozott szolidaritási oldalt – amelyet a „Kobili Traore-t Támogató Bizottság” nevében hoztak létre – vasárnap fedezték fel a zsidó közösség aktivistái, akik „felháborodva” és „undorodva” nyilatkoztak a Le Parisien című újság szerint.

„Jöjjön el a holnapi nap, feljelentést teszek a párizsi ügyészségen”

— mondta Franck Serfati, a BNVCA, az antiszemitizmus áldozataival foglalkozó közösségi védelmi csoport ügyvédje.

„Hogyan fordítsuk meg a kockát, hogy a bűnöző áldozatnak tűnjön? Ez a legsúlyosabb igazságtalanság.”

A politikusok is hangot adtak az elítélésnek.

„El sem merem képzelni a döbbenetet, az undort és különösen az értetlenséget, amit ez a zsidó közösségben kiválthatott”

— jelentette ki a Twitteren François Pupponi, a francia nemzetgyűlés tagja.

Vasárnap délutánra a támogató bizottság oldala már nem volt látható a Facebookon, bár az továbbra sem volt világos, hogy véglegesen távolították-e el. Egy zsidó aktivista által vezetett, antiszemitizmussal foglalkozó blognak azonban sikerült hozzáférnie a csoport oldalához, és képernyőfotókat készíteni a tartalmáról.

A „Balance ton antisemite” blogon szerepelt a csoport bemutatkozó üzenete, amelyet egy Abdelkader Bensaid nevet használó személy írt, aki különböző iszlamista és dzsihádista témákat népszerűsítő profilképeket használ. Üzenetében felszólított:

„Védjétek meg Kobili Traore-t, védjétek meg ezt a francia állampolgárt, akit egy olyan csoport üldöz, amely meg akarja lincselni „.

A Facebook-csoport összesen 35 tagot számlált mielőtt offline állapotba került. A jelentések szerint a felsoroltak közül sokan felismerték Alain Soral – egy neonáci aktivista és meg nem tért holokauszttagadó nevét, aki szorosan együttműködik Dieudonné M’bala M’bala, egy hírhedt antiszemita „komikus” és nyilvános agitátorral.

 

forrás: neokohn