Nem sugározhatja izraeli tv a futball világbajnokságot, ha ”palesztin területeken” is közvetítenek

Az Európai Labdarúgó Egyesületek Szövetségének éles figyelmeztetése következtében veszélybe került a zsidó állam nemzeti televíziócsatornájának közvetítési joga.

Izrael nemzeti műsorszolgáltatója elveszítheti jogát a labdarúgó világbajnokság és a 2020-as európai futballtorna közvetítésére, miután az Európai Labdarúgó Egyesületek Szövetsége nem engedélyezi azoknak sugárzását a ”palesztin területeken”.

A Kan izraeli televíziócsatorna nyerte el a bajnokságok sugárzásának jogát a mintegy $5.8 milliós ajánlatával, azonban még nem tudta aláírni a szerződést, mely kiköti, hogy a sporteseményeket egyedül az ország 1967-es határain belül közvetítheti, így Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben nem, számolt be erről a Yediot Aharonot izraeli lap.

A hírek szerint egy másik, katari székhelyű cég nyerte el a közvetítési jogot a palesztin lakosság számára.

Állítólag a nemzeti műsorszolgáltató kizárólag izraeli kábel- és műholdas csatornákon keresztül sugározná a labdarúgó mérkőzéseket, mellyel biztosítaná, hogy csak izraeli állampolgárok és lakosok élvezhessék azokat. Két csatornán folyna a közvetítés – az egyiken héber, a másikor arab nyelvű kommentárral.

“Az izraeli műsorszolgáltató hatóság csak olyan szerződést fog aláírni, mely biztosítja, hogy minden izraeli állampolgárnak közvetíthet, legyenek héber, vagy arab anyanyelvűek, függetlenül attól, hogy hol élnek” – árulta el a Kan a Yediot híroldalnak.

Forrás: JTA