Felgyújtották egy svéd zsidó politikus házát

Ismeretlen elkövető gyújtotta fel egy, az elmúlt időszakban rendszeres antiszemita zaklatást elszenvedő svéd politikus házát. Rövid időn belül ez a második gyújtogatásos antiszemita indíttatású bűncselekmény Svédországban.

Az incidens kedden, Svédország déli részén elhelyezkedő Lund városában történt, tájékoztatott a Svéd Zsidó Közösségek Tanácsa egy nyilatkozatában. Bár nem nevezték meg a támadás áldozatát, annyit elárultak róla, hogy egy zsidó gyökerekkel rendelkező politikus hölgy, akinek szerencsére sikerült eloltania a tüzet, mielőtt a lángok a környező otthonokra is tovább terjedtek volna.

A támadás során végül senki nem sérült meg, de a tűz kiterjedt kárt okozott az épületben.

A svéd rendőrség egyelőre egyetlen gyanúsítottat sem vett őrizetbe a bűncselekmény kapcsán. A helyi zsidó közösség szerint a támadás előtt az áldozat rendszeres halálos fenyegetéseket kapott postán és különböző online felületeken.

Aron Verstandig, a helyi zsidó tanács elnöke elmondta, augusztusban hasonló gyújtogatásos támadás ért egy ”zsidó kérdésekben aktív” áldozatot, aki a jelenlegi áldozattal egyetemben biztonsági okokból szeretné megőrizni névtelenségét.

“Erős a gyanú, hogy a támadások azért érték épp ezt a két embert, mert zsidó származásúak”, írta Verstandig. ”A legfrissebb eset ezen felül egyértelmű kísérlet arra, hogy elnémítsanak egy nekik nem tetsző politikust.”

Még decemberben arab és egyéb származású férfiak egy csoportja zavargások sorn gyújtóbombákat dobott Göteborg zsinagógájára Svédországban. Három elkövető a bíróságon azt vallotta, a támadás bosszú volt Amerika azon döntésére, melynek során Jeruzsálemet Izrael fővárosának ismerte el.

Azonban a svéd zsidó közösség nem csak a Nyugat-Európában nem ritka muszlim szélsőségesek részéről érkező erőszakhullámnak, hanem sokszor szélsőjobboldali szervezetek részéről érkező megfélemlítésnek is ki van téve, olyan arányban, mely párját ritkítja a világ ezen részén.

Forrás: JTA