Mégis deportálná a zsinagóga gyújtogatót a svéd ügyészség

A legfelsőbb bírósághoz fellebbezett a svéd ügyészség a zsinagóga-gyújtogató gázai bevándorló deportálásával kapcsolatban.

Az ügyészség egy korábbi bírósági ítéletet támadott meg, mely szerint nem toloncolják ki a gázai születésű Feras Alnadimot, aki decemberben két társával megtámadott egy göteborgi zsinagógát. A fellebbezést számos tiltakozási hullám előzte meg Izrael és a Zsidó Világkongresszus részéről.

A svéd fellebbviteli bíróság a múlt hónapban megváltoztatta a büntetőbíróság júniusi döntését, mely szerint Alnadimot kétéves börtönbüntetése végén kitoloncolták volna. Alnadim és társai saját elmondásuk szerint a zsinagóga elleni gyújtóbombás támadással akartak megfizetni Donald Trump elnök döntéséért, melyben az Egyesült Államok Izrael fővárosaként ismerte el Jeruzsálemet.

Mivel Alnadim olyan bűntettet ismert el, mely ”zsidókat veszélyeztető tettként is felfogható”, és Izrael is ”érdekelt lehet az ügyben” a fellebbviteli bíróság szerint ”a férfi alapvető emberi jogai sérülhetnek, amennyiben deportálják Palesztinába” – indokolta a bíró a döntését.

Az ügyészség úgy határozott, fellebbez az ítélet ellen a legfelsőbb bíróságon, mivel ”nincs okunk azt feltételezni, hogy a férfit halálbüntetés, kínzás vagy bármely más embertelen elbánás veszélyeztetné Palesztinába való visszatértekor.”

Aron Verstandig, a svéd zsidó közösségek tanácsának elnöke facebook oldalán a fellebbezést ”fontos döntésnek” nevezte. Véleménye szerint a közösség arra számít, a legfelsőbb bíróság Alnadim deportálása mellett ítél majd.

Forrás: JTA