Náci uszítás a Szejmben: Hogyan ismerjünk fel egy zsidót?

Náci uszító újság is tartozéka a lengyel parlamenti képviselők hivatalos sajtócsomagjának.

Csakis Lengyelország (Tylko Polska) – ez a címe az ismert szélsőjobboldali, országos terjesztésű lapnak, amelyet szerdán még a varsói parlamentben is terjesztettek – közölte a JTA.

Foto: JTA

A kiadvány címlapján világosítja fel olvasóit arról, „Hogyan ismerjünk fel egy zsidót?”, listázza a zsidó neveket, antropológiai utalásokat, kifejezéseket, megjelenést és karakterjegyeket, sőt, a félrevezető információkról alkotott zsidó módszertanról is említést tesznek.

Kérdéssel teszik hozzá a szerkesztők: „Hogyan lehet őket legyőzni? Ez nem mehet tovább!” – idéz a lapból a zsidó hírügynökség.

A lapot Leszek Bubl szélsőjobboldali politikai jelölt és félamatőr muzsikus jegyzi kiadóként. A férfi ismert antiszemitának számít Lengyelországban, ez a videó apró ízelítő munkásságáról:

 

A leleményes szerkesztőségi munkatársak a kiadvány címlapján helyet szorítottak Jan Gross gyalázásának is. A Princeton Egyetem zsidó származású professzora gyakori célpontja a nacionalista csoportosulásoknak, akik következetesen ellenállnak a világháborúval kapcsolatos lengyel szerepvállalás kérdéskörével. A múlt havi párizsi holokauszt konferencia, amiről a Neokohn is beszámolt a lap készítői szerint nem volt más, mint „támadás Lengyelország ellen”.

 

Lengyel holokauszt-kutatókat inzultáltak egy párizsi konferencián

Jacek Leociak, a Lengyel Tudományos Akadémia (Polska Akademia Nauk) kutatója éppen távozott az esemény helyszínéül szolgáló francia társadalomtudományi kutatóintézetből (EHESS), amikor durva, antiszemita kifejezésekkel illették. Emellett online halálos fenyegetéseket is kapott a lengyel professzor. Hasonló incidens történt Jan Grabowskival, az Ottawa Egyetem kutatójával, akit szintén távozáskor a konferencia ellen tiltakozó lengyelek egy csoportja „mocskos zsidónak” nevezett.

 

Az országgyűlés információs központja közölte: intézkedni fognak arról, hogy többet ne kerüljön be a lap a képviselők számára összekészített hivatalos sajtócsomagba.

Forrás: Neokohn