Meghalt Rafi Eitan, aki elkapta Eichmant

Gyászol Izrael. Meghalt az egyik leghíresebb ex-kém, aki elkapta Adolf Eichmant. Rafi Eitan, a Shin Bét és a Moszad egykori tisztje 92 éves korában hunyt el egy tel-avivi kórházban.

Rafi Eitan vezette 1960-ban azt a 11 főből álló Moszad-egységet, amely Argentínában elfogta Adolf Eichmannt. Kiderítették hol lakik. A közelben két autóval leparkoltak, azt színlelve, hogy lerobbant az egyik kocsi. Amikor a buszról leszálló Eichman, aki a Ricardo Klement álnevet használta, a háza felé sétált, leszólították, majd villám gyorsan az egyik kocsiba tuszkolták és elindultak a rejtekhelyükre.

Eitan volt az, aki menet közben ellenőrizte Eichman ismert sérüléseit, ezzel azonosítva a náci tömeggyilkost. Az egész moszados csoport az Argentína fennállásának 150. évfordulójára érkező izraeli delegáció része volt.

Eichmant benyugtatózva, El-Al-os szerelőnek öltöztetve csempészték fel az izraeli gépre és ki az országból.

Rafi Eitan az izraeli hírszerző közösség hőse – így emlékezett rá Benjanim Netanjahu, izraeli miniszterelnök.

„Feleségem, Sara és én, Izrael népével közösen gyászoljuk Rafi Eitant. Rafi a titkosszolgálat hősei közé tartozik, akik számtalan küldetésükkel nagyban hozzájárultak Izrael állam biztonságához. Személyes és közeli barát volt. Páratlan volt bölcsessége és elkötelezettsége Izrael népe és országa mellett”

– fogalmazott Netanjahu.

„A Knesszet nevében búcsúzom a volt Knesszet-tagtól és hírszerző tiszttől. A zsidó állam megalapításának támogatása és a náci háborús bűnös elfogása miatt Izrael népe örökké emlékezni fog rá, emlékéből fakadjon áldás”

– közölte a Knesszet szóvivője, Yuli Edelstein.

Reuven Rivlin izraeli államfő közleményében bátor harcosnak nevezte Eitant, akinek Izrael biztonsága iránti elkötelezettsége jó példa lehet a következő generációk számára.

Rafi Eitan legutóbb tavaly hívta fel magára a figyelmet, amikor a német radikális jobboldali, bevándorlásellenes pártnak, az Afd-nek küldött videóüzenetet a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából tartott rendezvényére, amelyre meghívták, de betegsége miatt nem tudott elmenni.

Forrás: Neokohn