Elítélte a Belga Zsidó Múzeumnál gyilkoló terroristát és bűntársát a brüsszeli bíróság

Mehdi Nemmouchet, egy francia iszlamista terroristát bűnösnek találtak a 2014-es brüsszeli zsidó múzeumi terrortámadásban, melynek során négy embert gyilkolt meg.

Nemmouche, félautomata fegyverrel lőtte le áldozatait, majd 90 másodpercen belül el is hagyta a támadás helyszínét. A gyilkos fegyver birtokában hat nappal később tartóztatták le a hatóságok Marseilleben.

Bűntársával, Nacer Bendrerrel szintén elmarasztaló ítéletet hozott a bíróság, miután megállapították, aktívan segítette a támadót, derült ki az ítélet csütörtöki felolvasásából. Büntetésüket még nem hirdették ki, azonban a két férfi a Le Vif újság értesülései szerint életfogytiglani börtönre számíthat.

Az ítéletet két hónapos esküdtszéki tárgyalás előzte meg.

Az ügy különlegességét az adja, hogy Nemmouchet tekintik az első olyan iszlamista militáns támadónak, aki Szíriából való hazatértekor, európai állampolgárságának birtokában gyilkolt európai földön.

A 33 éves terrorista beismerte, hogy tulajdonában van egy kalasnyikov, egy revolver, és a múzeumi lövöldözésnél használt lőszer is, azonban ügyvédje szerint nem ő húzta meg a ravasz az izraeli pár és két múzeumi dolgozó életét követelő támadás során.

Nemmouche ügyvédje hozzátette, a lövöldözésről készült felvétel szerinte hamisítvány, és kliensét bérgyilkosok ültették fel, akiket két moszad ügynök likvidálására béreltek fel. A védelem állításai mélyen felzaklatták az áldozatok családjait és a túlélőket. ű

A Zsidó Világkongresszus nyilatkozatban üdvözölte a döntést, amely végre igazságot szolgáltat a 2014. május 24-én meggyilkoltak családjainak, és az egész zsidó közösségnek.

Sajnálatos, hogy a tárgyalásba belekeverték a hihetetlen összeesküvés elméleteiket, és Izrael démonizálását bizonyos ügyvédek és a vádlott részéről, reméljük a bírók felismerik az ilyen megnyilvánulások veszélyeit.”

Forrás: JTA, Ynet