Megnyitotta brüsszeli irodáját a Tett és Védelem Liga

A Tett és Védelem Liga európai tevékenységét koordináló irodájának megnyitóját az eddigi legnagyobb szabású, 16 országot felölelő antiszemitizmus-kutatás eredményeinek bemutatására időzítették.

A Tett és Védelem Liga (Action and Protectuion League – APL) a Magyarországon 2012 óta működő Tett és Védelem Alapítvány európai hálózata megnyitotta brüsszeli irodáját, ahonnan a szervezet egész kontinensre kiterjedő antiszemitizmus elleni küzdelmét fogja koordinálni, illetve kapcsolatot tart az Uniós szervekkel.

A Tett és Védelem Liga jelenleg Magyarország mellett Romániában, Svédországban, Ausztriában, Norvégiában, Lengyelországban és Szlovákiában működteti antiszemita incidensmonitoring szolgálatát, célja, egész Európára kiterjeszteni ezen tevékenységét.

A Liga (APL) az antiszemitizmus elleni küzdelemben két fontos feladatot vállal magára a következő évben: az antiszemita gyűlöletcselekmények havi monitoringát az EU országaiban, illetve az egyes országok középfokú intézményeiben használatos tananyagainak felülvizsgálatát és véleményezését.

A monitoring tevékenység magába foglalja a fizikai atrocitások nyomon követésén túl, a média és a közösségi platformok monitoringját, az Izrael ellenes megnyilvánulások vizsgálatát is.

Az oktatási tevékenység legfontosabb elemének a Liga a középfokú oktatási intézményekben használatos tankönyvek vizsgálatát tartja annak érdekében, hogy biztosítsák, hogy a diákok megfelelő ismeretet és tudást kapjanak a zsidóságról, a holokausztról és Izrael államáról.

Az iroda megnyitójával egyidőben a Tett és Védelem Liga bemutatta azt a 16 országra kiterjedő antiszemitizmus-kutatását, mely minden korábbi, hasonló jellegű kutatásnál átfogóbban méri fel az Európa országaiban érzékelhető antiszemita attitűdöket, a zsidó közösség komfortérzetét és az Izrael állammal kapcsolatos hozzáállást, véleményt. A kutatás kapcsán Köves Slomó rabbi, a Liga alapítója elmondta: „A Liga által készíttetett kutatás a valaha elvégzett legnagyobb antiszemita előítéletességkutatás Európában”.

A kutatást, melyet az Ipsos nemzetközi kutatóintézett végzett -16 EU országban, egyenként 1000 fős reprezentatív minta megkérdezésével- Kovács András professzor, a CEU oktatója, a téma neves szakértőjének irányításával.

A bemutatóval egyidőben elérhetővé vált a Tett és Védelem Liga új honlapja is (apleu.org), melyból egyedülálló módon, az egyes országokban végzett kutatási eredményekről lehet tájékozódni.

Szalai Kálmán, a Tett és Védelem Alapítvány titkára elmondta: “Nagyon izgalmasnak tartom és büszkeséggel tölt el, hogy a Magyarországon évek óta bevált módszertant már Európa nagy részére kiterjesztettük. Határozott célunk a kontinens más országaiban is megkezdeni működésünket annak érdekében, hogy folyamatos, jól dokumentált és koherens képet kapjunk az európai antiszemitizmus helyzetéről, az abban bekövetkező változásokról, mely elengedhetetlen fontosságú e kóros nézet visszaszorításához, illetve legjobb esetben, felszámolásához.”