Kevés az összefüggés a zsidóellenes nézetek elterjedtsége és az antiszemita támadások száma között

Az Európai Unió 16 országában végzett, az antiszemitizmust vizsgáló közvélemény-kutatás szerint a lengyel, a magyar és a görög válaszadók körében volt a zsidókkal szembeni ellenséges magatartás a legelterjedtebb. Az antiszemita nézetek magas szintje ellenére azonban ezekben az országokban ritkán fordulnak elő erőszakos támadások a zsidók ellen, ezzel szemben a zsidók elleni támadások gyakoribbak azokban az országokban, ahol az antiszemitizmus kevésbé elterjedt – írja a Jewish Telegraphic Agency.

Az Ipsos közvélemény-kutató cég és a magyarországi székhelyű Európai Tett és Védelem Liga megfigyelőcsoport által kedden közzétett felmérés szerint a 16 vizsgált európai országban kevés összefüggést találtak az antiszemita nézetek elterjedtsége és a zsidók elleni erőszakos támadások száma között.

Az állítást, hogy „az lenne a legjobb, ha a zsidók elhagynák ezt az országot”, a válaszadók 24, 23, illetve 21 százaléka jelölte be válaszként Lengyelországban, Görögországban, illetve Magyarországon. Az antiszemita gondolatok magas előfordulását figyelték meg más olyan országokban is, mint Lettország, Horvátország és Románia, ahol az antiszemita incidensek száma szintén alacsony maradt.

Azokban az országokban azonban, ahol több antiszemita incidenst jegyeztek fel, a zsidók nemkívánatosságára vonatkozó állítást a túlnyomó többség elutasította, és csak kevesen értettek vele egyet.

Németországban, ahol tavaly rekordszámú, 2351 incidenst jegyeztek fel, a válaszadók 62%-a utasította el a fenti állítást, és csak 7% értett vele egyet. Hasonló tendenciák voltak megfigyelhetők Franciaországban, ahol 2019-ben 687 antiszemita támadást regisztráltak. Az Egyesült Királyságban, ahol 1668 incidenst dokumentáltak tavaly, 9,2% értett egyet az állítással és 72% pedig nem.

Alacsony szintű antiszemitizmussal, de viszonylag magas számú regisztrált támadással rendelkező országok közé tartozott még Hollandia, Svédország és Olaszország.

 

 

A cikk itt folytatódik: neokohn