Lőw Immánuel Emlékplakettel tüntette ki az EMMI közigazgatási államtitkárát a Szegedi Zsidó Hitközség

A 19. századi neves szegedi főrabbi nevét viselő kitűntetést a Szegedi Új Zsinagóga felújítása érdekében tett erőfeszítéseiért vasárnap adományozta a hitközség Dr. Latorcai Csabának, az Emberi Erőforrások Minisztériuma közigazgatási államtitkárának.

A díj átadására a hagyományosan minden ősszel megrendezett Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztivált lezáró XXIII. Hagyományőrző Izraeli Vacsoraesten került sor.

A Latorcai Csaba háláját fejezte ki mindazok felé, akik idejüket és energiájukat nem kímélve részt vállaltak a zsinagóga felújítási munkálataiban és hozzájárultak ahhoz, hogy Szeged város egyik legfontosabb műemléke újjászülethessen. A közigazgatási államtitkár külön méltatta a díj névadóját, a 19. századi, szegedi születésű főrabbit, Lőw Immánuelt, aki neves orientalistaként és művészettörténészként is gazdagította a város vallási, társadalmi életét, illetve meghatározó szerepet vállalt az eredeti zsinagóga felépülésének megvalósításában is.

Az EMMI államtitkára beszédében nem csak szegedi, hanem országos szinten is megerősítette, hogy a magyar kormány a jövőben is biztosítani kívánja a magyar felekezetek, így a zsidó felekezet számára is a közcélú tevékenységet szolgáló és egyéb ingatlanok, a vallási, kulturális örökség értékeinek, a műemlékek és a művészeti alkotások megőrzéséhez, felújításához, illetőleg közfeladatot ellátó kulturális, oktatási-nevelési, szociális célokat szolgáló ingatlanok felújításához, bővítéséhez, valamint egyéb szükséges egyházi építési beruházásokhoz igényelt támogatást.

Ennek egyik fontos demonstrációjaként adományozott egymilliárd forintos támogatást a kormány Magyarország második, egyben a világ negyedik legnagyobb szecessziós remekművének, a Szegedi Új Zsinagógájának restaurációs munkálataihoz.

Forrás: EMMI, kultúra.hu