Francia miniszterelnök: 69%-kal nőtt az antiszemita incidensek száma az országban

Francia zsidó közösségek is alátámasztották Édouard Philippe miniszterelnök állítását, ki szerint közel 70%-kal növekedett az antiszemita motivációjú támadások száma Franciaországban, ami szinte mindennapos előfordulást jelent.

Míg a számok „az előző két évben relatíve alacsonyan álltak, a zsidóságot érő incidensek száma több, mint 69%-kal növekedett 2018 első 9 hónapjában,” jelentette ki Philippe Facebook oldalán.

A Németország és Ausztria által 1938-ban indított kristályéjszakai pogromokra emlékező posztjában tett állítását a miniszterelnök nem támasztotta alá további statisztikákkal.

Az Édouard Philippe által felvonultatott statisztikák a „a legerőszakosabb incidenseket sorolták fel, melyet tükrözik az antiszemitizmus továbbélését és napi megnyilvánulásokban való evolválódását.” nyilatkozta a poszt kapcsán a francia zsidó közösség ernyőszervezete, a CRIF.

Édouard Philippe

Philippe szerint „minden polgártársunk ellen zsidóságuk miatt elkövetett inzultus a Kristályéjszakát idézi.” A miniszterelnök hozzátette, a francia kormány elkötelezte magát a francia zsidóság védelme mellett, beleértve ebbe a rendőrségi panasztevés módjának és feldolgozási hatékonyságának javítását.

A Nemzeti Emberi Jogi Konzultációs Bizottság 2016-os jelentése 335 antiszemita incidensről tesz említést, míg ez a szám a tavalyi évre vonatkozóan 808 – 2001 óta a legmagasabb.

Forrás: JTA