Több, mint 1000 terrortámadást akadályozott meg Sin Bet az elmúlt évben Izraelben

Izrael nemzetbiztonsági szolgálata, a Sin Bet több, mint 1000 terrortámadást hárított el 2017-ben, állítja Nadav Argaman, a szervezet igazgatója egy a Kneszet Külügyi és Biztonsági Bizottságának készített jelentésében.

“Meghiúsítottunk 480 terrortámadást, letartóztattunk 219 Hamasz-sejtet, valamint 590 magányos terroristát,” jelentette be Argaman kedden a bizottságnak.

“A palesztin területeken fennálló helyzet rendkívül instabil volt az elmúlt évben.” tette hozzá a Sin Bet vezető. „Egyfelől Gázában kofliktus szélén állunk, másfelől igyekszünk stabilizálni a humanitárius helyzetet. Júdeában és Szamáriában rendkívül összetett a helyzet. A felszínen relatíve nyugodt, de ez megtévesztő. A felszín alatt rendkívül gyúlékony a hangulat.”

A potenciális magányos támadók alatt a támadások előtt letartóztatott, illetve figyelmeztetett személyeket érti a nemzetbiztonsági szervezet.

A magányos terroristák fellelésében számos módszert bevet a Sin Bet: a palesztin közösségi média fiókok megfigyelésétől informátorok használatán keresztül olyan bonyolult algoritmusok segítségül hívásáig, melyek összevetik a potenciális gyanúsított családi kapcsolatait ismert terroristákkal, valamint pszichológiai elemzést is végeznek.

A Sin Bet vezető törvényalkotók előtt bemutatott jelentéséből többek között az is világossá vált, hogy a Hamasz Gázában és Törökországban, és a Hezbollah terrorszervezet Libanonban éjt nappallá téve kíséreltek meg újabb és újabb támadásokat a júdeai és szamariai területeken élő zsidó lakosság ellen.

A beszámolóval egyidőben született meg egy hároméves tűzszünet Izrael és a Hamasz között. A hírek szerint Argaman töltötte be az elsődleges közvetítő szerepét Izrael és a palesztin hatóság között, aki nem hivatalosan szintén részt vállalt a megállapodásban.
Forrás: JNS, Jpost