Letartóztattak egy náci orvost Görögországban

Golden-Dawn-ensignia-against-Greek-flag-635x357„Zsidókat nem fogadunk” – ez állt azon a táblán, amit egy görög orvos tett ki rendelőjére. Az orvost rasszista gyűlöletkeltés vádjával tartóztatták le.

Figyelmeztetésül egy táblát is kihelyezett rendelője bejáratához, amelyen németnyelvű felirat hirdette, hogy zsidókat nem látnak ott szívesen. Az 57 éves tesszaloniki-i neurológust több dologgal is vádolják a görög sajtóban megjelent hírek szerint: fegyver birtoklása és nácikat támogató eszmék hirdetése miatt is felelnie kell.

Az orvos, akinek nevét nem hozták nyilvánosságra, tagja az Arany Hajnal nevű görög ultranacionalista pártnak és elkötelezett támogatója a görög neonáciknak. Az Arany Hajnalt horogkeresztet idéző jelvénye és holokauszt-tagadó vezetősége tette hírhedté.

A házkutatás során a görög rendőrség náci szimbólumokkal díszített tőröket, késeket és engedély nélküli tablettákat is talált az orvos otthonában.

Tesszaloniki fontos központja volt a szefárd zsidóságnak a spanyol kiűzetés után. A II. világháború előtt még 55 ezer főt számlált a közösség, ám napjainkban már csak körülbelül 1000 zsidó él a görög városban.

Forrás: zsido.com