Súlyosan kirekesztő, antiszemita kijelentések – egy betiltott tüntetés utóélete

A Budapesti Rendőr-főkapitányság betiltott egy márciusra szervezett „Anticionista tüntetés” elnevezésű demonstrációt, amelyet az ismert szélsőséges hírportálon, a kuruc.info hirdettek meg. A Tett és Védelem Alapítvány álláspontja szerint az ügyet súlyosbítja, hogy nagy nyilvánosság előtt történtek a felhívásban szereplő kirekesztő kijelentések.

Vass István Mátyás, mint szervező a Budapest Rendőr-főkapitányságon jelentette be, hogy 2014. március 8-án 14:30 órától 18:00 óráig Budapesten a Kodály Körönd – Andrássy út – Dózsa György út – Regnum Marianum emlékmű útvonalon rendezvényt kívánt tartani. A rendezvény célját a szervező a nemzetközi és hazai cionizmus bűneire történő figyelemfelhívásban jelölte meg. A felhívásban ilyen, és ehhez hasonló kijelentések szerepelnek: ”70 évvel ezelőtti sérelmeiket, sok egyszerű zsidó kínszenvedését és halálát, mindenekelőtt a Palesztinát is tönkretevő, Izrael államot akkor formálgató cionista főzsidók okozták”

A BRFK a rendezvény megtartását betiltotta. A döntést a szervezők nem fogadták el, és felülvizsgálati iránti kérelmet nyújtottak be Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bírósághoz, mivel szerintük a határozat sérti a gyülekezési jogot. Az eljárt bírósági azonban – a BRFK-val egyezően – megállapította, hogy a demonstráció a második világháború érintett áldozatainak emlékét megsértve, a jelenleg is élő hozzátartozók személyhez és emberi méltóságához fűződő jogát sértené. Továbbá az indoklás szerint a demonstráció túllépne a gyülekezési törvényben írt feltételeken, a közrend és a köznyugalom sérelmével járna, amely Magyarország által megkötött nemzetközi szerződésekkel sem lenne összeegyeztethető. A február 13-án meghozott ítélet ellen már nincs jogorvoslati lehetőség. A perköltséget pedig a „tüntetés” szervezőinek kell megfizeA Tett és Védelem Alapítvány álláspontja szerint az ügyet súlyosbítja, hogy nagy nyilvánosság előtt, az interneten történtek a kirekesztő kijelentések. Bodnár Dániel, a Tett és Védelem Alapítvány Kuratóriumának elnöke, az alapítvány nevében és képviseletében eljárva feljelentést tett, március 3-án, „a nemzetiszocialista vagy kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása bűncselekmény elkövetése miattA demonstrációra való felhívás máig felelhető a kuruc.info oldalán, illetve Újhegyi Vass István facebook oldalán is. (https://www.facebook.com/ujhegyivasstern.istvan?fref=ts)  A hatályos jogszabályok szerint nemzetiszocialista vagy kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása bűncselekmény. Ezért a szervezet indítványozta, hogy az alábbi elektronikus adatokat ideiglenes hozzáférhetetlenné tételére szülessen bírósági határozat. Az indítványával kapcsolatban egyelőre nem született döntés.

Felhívás