Kirúgták az amerikaiak a Kuruc.info tulajdonosát

Varga Béla kurucinfoPáros lábbal rúgta ki Varga Bélát a héten az amerikai dzsessz-zenekara, amikor megtudták, hogy ő a Kuruc.info tulajdonosa. 2012-ben került nyilvánosságra, hogy az Amerikában élő borász, egyben dzsessz-zongorista áll a szélsőséges, antiszemita, törvénysértő hírportál mögött.

A TEV egyik amerikai aktivistaja hivta fel a figyelmet Vargára es neki válaszolta az amerikai dzsessz-zenekar vezetője: „A zenekarunk tagjait sokként érte, amikor megtudtuk az igazságot Varga Béláról” –

magyarázta Bruce Oliver. Mint mondta, megbeszélték a helyzetet a zenekar tagjaival, úgy döntöttek megszűntetik Varga tagságát, és megszakítják vele a kapcsolatot. „Mi nem akarjuk, hogy nevünk összefüggésbe hozható legyen a nyíltan szélsőséges nézeteket valló magyar nyelvű hírportállal. A helyzet nagyon kínos, de eddig csak mint zenész ismertük Vargát”­– tette hozzá.

Évekig nem lehetett tudni, ki áll a 2006-ban alakult szélsőjobboldali, antiszemita, törvénysértő hírportál mögött (a Kuruc.info ugyanis a rendszeresen megsérti az általa üldözendőnek vélt emberek személyiségi jogait azzal, hogy nyilvánosságra hozza fényképüket és elérhetőségüket). Végül 2012 szeptemberében hozta nyilvánosságra az Átlátszó.hu egy doménregisztrációs adatbázis alapján, hogy a kaliforniai Healdsburgben élő Béla Varga a Kuruc.info tulajdonosa.

Varga a rendszerváltás idején Amerikába költözött, ahol borászként és dzsessz-zongoristaként ért el sikereket, állítólag a szakma legnagyobbjaival is játszott együtt – a történtek után azonban nem tudni, folytatódhat-e zenész karrierje.

A Kaliforniában élő borászt a nagy távolság ellenére nagyon is foglalkoztatta a magyar belpolitika: polgári kört szervezett San Franciscóban, közleményben bíztatatta magyar politikus elleni önvédelemre a magyarokat, és gyakran él az antifasiszta álláspontot hangoztatókkal szemben a telefonos gyalázkodás eszközével.

A szélsőséges beállítottságát az is mutatja, hogy aktív Facebook-felhasználó, és lelkesen megosztja a a szélsőséges hírportál cikkeit. A közösségi oldalon több profilja is van, ezekkel rendszeresen hozzászól a portál cikkeihez. Tavaly novemberben a kuruc.info domain tulajdonosáról még a széles körben olvasott San Francisco Chronicle (SFGate.com) is cikket közölt. Mint írják, megpróbálták felkeresni Vargát, de nem nyitott ajtót, és a telefonhívásra és email-re sem reagált. (http://www.sfgate.com/business/bottomline/article/Bay-Area-link-to-anti-Semitic-website-4981533.php)

A Tett és Védelem Alapítványnak tavaly nyáron sikerült elérni, hogy a szolgáltató törölje a kuruc.info facebook profilját. Csak az elműlt hónapokban az Alapítvány a hírportálon megjelent tartalom miatt  6 feljelentést tett, melyek kapcsán indult nyomozásokat a magyar hatóságok rendre  azzal szüntettek meg, hogy az eljárásban az elkövető kiléte nem volt megállapítható. A magyar hatóságok által az Egyesült Államokból működtetett oldal ellen az amerikai szerveknél kezdeményezett megkereséseket arra hivatkozva utasítják vissza, hogy az a szólás és véleményszabadság alapjogát jelentősen korlátozná. Bármely lépést csak akkor tennének az ügyben, ha a gyűlöletkeltés közvetlen és azonnali veszélyt jelentene valakire nézve.