Letartóztatták a grazi zsidó vezető támadóját

Az osztrák vezetők, köztük Sebastian Kurz kancellár, élesen elítélték az antiszemita támadást. 

 

Elie Rosen, a grazi zsidó közösség vezetője, szombat délután lett figyelmes arra, hogy egy férfi köveket dobál a zsinagóga udvarára.

Rendőrségi közlések szerint Rosen kiszállt a kocsijából, rászólt a férfira, aki erre egy baseball ütővel támadt rá. Rosen gyorsan visszaült az autójába, így nem sérült meg. A támadó elmenekült.

Karl Nehammer osztrák belügyminiszter az éjjel azt írta a mikroblogján, hogy a feltételezett támadót elfogták a második legnagyobb osztrák városban, Grazban.

Az incidens nagy visszhangot váltott ki. Sebastian Kurz osztrák kancellár és más magas rangú kormányzati tisztviselők is döbbenetüknek adtak hangot, és elrendelték Rosen, valamint a zsidó intézmények védelmének megerősítését.

Sebastian Kurz a mikroblogján azt írta, hogy megdöbbentette a Rosen elleni támadás, de a hatóságok mindent megtesznek annak érdekében, hogy megtalálják az elkövetőt és garantálják az országban élő zsidó közösségek védelmét.

A belügyminiszter szintén a Twitteren reagált. Mint írta: az Ausztriában lévő zsidó intézmények védelmét megszigorítják.

Alexander Van der Bellen osztrák államfő is elítélte a támadást. Mikroblogján azt írta: „zsidók elleni gyűlöletnek és antiszemitizmusnak nincs helye a társadalmunkban.”

Egy májusi jelentés szerint, amelyet a bécsi zsidó közösség és az Antiszemitizmus elleni Fórum (Forum against Antisemitism) készített, 2019-ben 550 antiszemita indíttatású támadás történt Ausztriában, ami 9,5 százalékkal több, mint 2017-ben.

 

 

forrás: neokohn