Újabb zsidóellenes támadások Németországban és Ausztriában

Grazban inzultáltak egy zsidó vezetőt, Berlinben pedig egy zsidó tulajdonú szórakozóhelyet gyújtottak fel. 

Néhány százan tüntettek Berlinben egy zsidó tulajdonú szórakozóhely felgyújtása miatt, miután kiderült, a rongálást valószínűleg neonácik követték el – olvasható a Tett és Védelem Alapítvány (TEV) honlapján.

A kiégett épület külső falaira Izrael-ellenes és antiszemita jelszavakat graffitiztek fel és egy Dávid-csillagot karcoltak a bejárati ajtóra.

A hatóságok helyi neonácikat gyanúsítanak, akikhez több korábbi támadás is köthető. A szórakozóhely az izraeli születésű, de tinédzserkora óta Németországban élő Emil Gililov tulajdona.

A férfi már több fenyegető üzenetet kapott, és alig egy hete egy ismeretlen telefonáló arra figyelmeztette, hogy hagyja el a német fővárost.

A szórakozóhely korábban már háromszor vált antiszemita vandálok célpontjává.

Az ausztriai Graz városában is antiszemita támadás történt szombaton, az apró helyi zsidó közösség vezetőjét baseball ütővel támadta meg egy ismeretlen – írja a The Jerusalem Post.

Elie Rosen éppen kiszállt az autójából, mikor egy ismeretlen férfi nekirontott egy fa baseball ütővel. Rosen gyorsan visszaszállt az autójába, és a támadó kívülről csapkodta a járművét, míg sikerült elhajtania.

A helyi vezetés rendőri védelem alá helyezte Rosent. A grazi zsinagógát az elmúlt két hétben két alkalommal is megrongálták. Szerdán ismeretlenek Izrael-ellenes szlogent fújtak az épület falára.

„Itt Grazban erős szélsőbaloldali és Izrael-ellenes antiszemitizmussal van dolgunk” – nyilatkozta Rosen egy osztrák napilapnak.

Graznak erős antiszemita múltja van, hiszen a városban még a németek bevonulása előtt megválasztották a náci vezetést.

 

forrás: neokohn