Közvetlen kapcsolattartást kezdeményeztek magyar zsidó vezetők az amerikai külügyminiszterrel

Budapest – A magyarországi antiszemitizmussal szembeni fellépésre akkreditált Tett és Védelem Alapítvány képviselői, az amerikai zsidó szervezetek által múlt héten írt levélre reagáltak. Az Alapítvány képviselői, különböző irányzatok delegált kurátorai, arra kérték John Kerry külügyminisztert és a zsidó szervezeteket, hogy a jövőben aktívabb kapcsolatot tartsanak a hazai zsidósággal  és konstruktív javaslataikat és kezdeményezéseiket a lokális tapasztalatok alapján tegyék meg.

Mint ismeretes, az Egyesült Államokban működő befolyásos zsidó szervezetek a múlt héten levélben fordultak John Kerry külügyminiszterhez annak érdekében, hogy az Egyesült Államok külügyminisztériuma tartsa napirenden az antiszemitizmus ügyét a magyar kormánnyal fennálló kormányközi kapcsolatokban.

A levél hatására a jelentőseb hazai zsidó közösségek – úgy mint a Mazsihisz, az EMIH és a Reform közösség – képviselői ugyancsak levelet fogalmaztak meg, a Magyarországon megkérdőjelezhetetlenül jelenlévő antiszemitizmus kérdésében. Az antiszemitizmus elleni fellépésben aktív Tett és védelem alapítvány kurátorai, Bodnár Dániel (EMIH), Guba Gergely (Reform irányzat) és Heisler András (Mazsihisz) arra kérték a levelet jegyző szervezeteket és a külögyminisztériumot, hogy kezdeményező, jószándékú és hatékony munkájukba aktívabban vonják be a hazai közösségek képviselőit, hogy a félreérthető helyzetek és félreértelmezések könnyebben orvosolhatóak legyenek.

„Fontosnak tartjuk, hogy a kívánt eredmény elérése érdekében, a korábbi hibákból tanulva, a magyarországi zsidóság végre a nagykorúság állapotába jusson. A nagykorúság pedig azt jelenti, hogy el kell kezdenie saját ügyeiért érdemben felelősséget vállalnia.” – mondta el Bodnár Dániel a Tett és Védelem Alapítvány elnöke.

Az Alapítvány szerint, a gyűlölet felszámolásában csak az aktív és konstruktív párbeszéd jelentheti a továbblépést – a minél szélesebb párbeszéd útja.

Az Egyesült Államok őszinte elkötelezettsége a demokratikus értékek és az emberi jogok mellett fontos biztosíték a világ élő zsidósága számára. Azonban a közvetlen szakmai kapcsolattartás és a helyi információ rendelkezésre állása az elsődleges záloga az erősödő antiszemitizmussal szembeni határozott és kiegyensúlyozott fellépésnek, amely által valóban konstruktív javaslatok és kezdeményezések születhetnek és elkerülhetőek az olyan hibák, mint például a Zsidó Világkongresszus budapesti ülésén történt határozott kritikai majd a másnapi bocsánatkérés „az eltúlzott kritikáért”. – Írják levelükben.

Az eredeti levél: Kerry levél

Magyar fordítás:  Kerry levél fordítás