Zsidó közösségi vezetők üdvözlik Tarlós István döntését

Budapest – Zsidó közösségi vezetők üdvözlik Tarlós István főpolgármester tegnapi döntését, mellyel a Tudományos Akadémia szakmai véleményét kérte ki a nagy vihart kavart Tormay Cécile közterület elnevezés ügyében.

Mint ismeretes, a Fővárosi Közgyűlés szerdán döntött arról, hogy egy II. kerületi, eddig névtelen közterületet az írónőről nevez el. Tarlós István főpolgármester csütörtökön kezdeményezte a Tormay Cécile-lel kapcsolatos döntés újratárgyalását. Az elnevezésről állásfoglalást kért a Magyar Tudományos Akadémiától.

A magyarországi antiszemitizmussal szembeni fellépésre létrehozott Tett és Védelem Alapítvány képviselői üdvözlik a döntést és egyben emlékeztetnek  a kétes pedigréjű szerzők problémája kapcsán többször hangoztatott álláspontjukra: Magyarországon is azt a Németországban bevált modellt lenne érdemes követni, amely a náci ideológiát hirdető, de kultúrtörténeti szempontból megkerülhetetlen, a nemzeti emlékezetből kitörölhetetlen személyiségek munkássága ne kisatírozásra kerüljön szellemtörténetünkből, de kizárólag kontextualizálva kerüljenek be a nemzeti curriculumba. A német modell szerint az ilyen személyiségek, mint Martin Heidegger vagy Carl Schmitt német, vagy Wass Albert, Szabó Dezső és Tormay Cécile magyar, jelentős szellemi teljesítményekkel büszkélkedő szerzők, ha az oktatási programban helyet kell kapjanak, kizárólag úgy legyenek oktathatóak hogy irodalmi munkásságuk ismertetése mellett, erkölcsileg vállalhatatlan politikai, ideológiai nézeteik és szerepvállalásuk szövegkörnyezetében kerüljenek bemutatásra.

A Tett és Védelem Alapítvány reményének ad hangot, hogy a fentiek szellemében a Magyar Tudományos Akadémia nem fogja javasolni a Tormayról való közterület elnevezést. A II. kerület részéről érkezett közterület elnevezési javaslat önmagában is érzékenyen érintette a magyar zsidó közösséget, de annak május 29-i (az első zsidó törvény elfogadásának évfordulóján való) tárgyalását még egy további szerencsétlen szimbolikus egybeesésként értékelte. Ezek után az Alapítvány helyesnek tartja a Főpolgármester döntését és a kérdés szakmai síkra terelését, hiszen Tormay Cécile politikai tevékenységének elítélésében nyilvánvaló nemzeti konszenzusnak kell lennie, melyet különösen egy a közvélemény által kevésbé ismert szerző esetén hiteles szakmai megalapozottsággal kell igazolni. Az ilyen és ehhez hasonló kérdésekben való konstruktív fellépés érdekében a jövőben is elsődleges fontosságú a kérdések szakmai alapon – és a napi politikától és személyeskedéstől minél távolabb – történő kezelése.