Jeruzsálemben fogadta Köves Slomót Benjamin Netanjahu

Izrael miniszterelnöke, Benjamin Netanjahu csütörtökön jeruzsálemi irodájában fogadta Köves Slomót, az EMIH Magyar Zsidó Szövetség vezető rabbiját. A találkozón jelen volt Oirechman Shmuel rabbi, a MAOIH titkára is. A felek a magyar zsidó közösséget érintő témákról, a magyar–izraeli kapcsolatok aktuális kérdéseiről, valamint a magyar nagykövetség Jeruzsálembe történő esetleges áthelyezéséről beszélgettek – számol be a The Jerusalem Post. 

A megbeszélésen az is szóba került, hogy milyen módon segítheti a magyar zsidó közösség a két ország kapcsolatainak további erősítését.  Egyetértettek abban, hogy Magyarország és Izrael viszonya soha nem volt ilyen jó, mint az utóbbi években.

Köves Slomó megerősítette: a magyar zsidó közösség továbbra is mindent megtesz a két ország kapcsolatainak erősítéséért. Benjamin Netanjahu köszönetét fejezte ki a főrabbinak a magyar zsidóságért és Izraelért végzett munkájáért.

A találkozón az EMIH vezetője bemutatta a Sorsok Háza Múzeum Éc Hájim – Az Élet Fája című kiállításának terveit, és szót ejtettek a balatonőszödi ukrán zsidó menekülttáborról is.

Köves Slomó ugyanakkor átadta az izraeli kormányfőnek a Bibi – A történetem című önéletrajzi könyv magyar kiadásának első mintapéldányát, amely ősszel jelenik meg a Könyv Népe Kiadó gondozásában, egyben meghívta a Benjamin Netanjahut az EMIH 20 éves és a magyarországi Chabad-mozgalom 35 éves tevékenységét ünneplő 2024-es rendezvénysorozatra.