Izraeli zászló alatt versenyezhet az izraeli dzsúdó delegáció az Egyesült Arab Emírségekben

A Nemzetközi Dzsúdó Szövetség (IJF) a hétfői napon bejelentette, az Egyesült Arab Emírségek fővárosa, Abu Dhabi mégis megrendezheti a Grand Slam versenyt, miután megfogadták, hogy az izraeli atléták is zászlajukkal és nemzeti himnuszukkal vehetnek részt az eredményhirdetési ceremónián.

Az IJF vezetője, Marius Weiser, júliusban törölte a Szövetség tunéziai és abu dhabi versenyeket diszkriminatív incidensek miatt. Egy nemrég kiadott nyilatkozatából azonban kiderült, az Egyesült Arab Emírségek „engedett a számos oldalról érkező nyomásoknak” és inkább megengedi Izraelnek a saját nemzeti szimbólumok használatát.

„A történelmi döntés minden nemzet, köztük Izrael, számára is lehetővé fogja tenni, hogy nemzeti szimbólumaikkal és zászlajukkal együtt versenyezzenek…Az IJF tiszteleg az Emírségek azon törekvései előtt, hogy előremozdítsa a világ országai közötti békés kapcsolatokat” – szögezi le a nyilatkozat szövege.

A múlt évben, mikor az izraeli versenyző, Tal Flicker aranyérmet nyert Abu Dhabiban, a szervezők nem vonták fel az izraeli zászlót, helyette az IJF zászlaja jelent meg, a pódiumra állva pedig Flicker kénytelen volt zene nélkül, saját hangján elénekelni a himnuszt. A sorozatosan előforduló, izraeli atlétákat érő hasonló hátrányos megkülönböztetések miatt érezte szükségét a Szövetség, hogy szankciókkal vegye elejét a hasonló jövőbeni incidenseknek.

Az izraeli kulturális és sport miniszter, Miri Regev megdöbbenését fejezte ki Weisernek a jelenség kapcsán, és kijelentette, a nemzetközi sportszövetségeknek az lenne a fő feladata, hogy kihagyják a politikát a sportból, és hidakat építsenek nemzetek, kultúrák és államok között azon keresztül.

Az Izraeli Dzsúdó Szövetség elnöke, Moshe Ponty üdvözölte az Emírségek döntését, és bátornak nevezte a döntéshozókat. Méltatta Weisert és Miri Regevet is a sikeres erőfeszítéseikért, mellyel egy kétéves kellemetlen folyamatnak vetettek véget.

“Már két éve dolgozunk ezért az eredményért. Felkészültem a kritikák elhordozására, mert tudtam, hogy hosszútávon, egyéb csatornákon keresztül előbb utóbb lengethetjük az izraeli zászlót minden helyszínen. Nagyon, nagyon boldog és büszke vagyok a mostani döntésre”

Forrás: Ynet